DA JE AJFEL ŽIV I VIDI KULU, DOBIO BI SRČANI UDAR: Popularna turistička destinacija i znamenitost Pariza u lošem stanju
Foto: Neil Emmerson / robertharding / Profimedia

ZARĐAO AJFELOV TORANJ?

DA JE AJFEL ŽIV I VIDI KULU, DOBIO BI SRČANI UDAR: Popularna turistička destinacija i znamenitost Pariza u lošem stanju

Planeta -

Ajfelova kula je potpuno zarđala i potrebna joj je generalna popravka, ali umesto toga će dobiti kozmetičko farbanje u vrednosti od 60 miliona evra uoči Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Toranj od kovanog gvožđa visok 324 metra, koji je sagradio Gistav Ajfel krajem 19. veka, među najposećenijim je turističkim mestima na svetu i svake godine ugosti oko šest miliona posetilaca.

Međutim, poverljivi izveštaji stručnjaka u koje je imao uvid francuski magazin Marijan sugerišu da je spomenik u lošem stanju i progrižen rđom.

"Jednostavno je, ako bi Gistav Ajfel posetio mesto, dobio bi srčani udar“, rekao je listu jedan neimenovani menadžer kule.

Toranj je trenutno u procesu farbanja koje košta 60 miliona evra u okviru priprema za Olimpijske igre 2024. godine, i to je 20. put da je toranj prefarban.

Oko 30 posto tornja je trebalo da bude skinuto i zatim ofarbano u dva nova sloja boje, ali zbog kašnjenja radova izazvanih pandemijom kovida i prisustvom olova u staroj boji znači da će samo 5 posto biti tretirano, prenosi magazin.

SETE ne želi da zatvori toranj zbog turističkog prihoda koji bi bio izgubljen, dodaje se u izveštaju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track