FARMERI PROTESTUJU A POLICIJA POTEŽE ORUŽJE: Holandski poljoprivrednici izašli na ulice, snage reda zapucale po njima VIDEO
Foto: Twitter/TeeJay

holandija

FARMERI PROTESTUJU A POLICIJA POTEŽE ORUŽJE: Holandski poljoprivrednici izašli na ulice, snage reda zapucale po njima VIDEO

Planeta -

Policija u Holandiji pucala je na farmere koji su protestovali zbog novih ekoloških reformi, a po društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako policajci pucaju na traktor koji pokušava da izbegne snage reda.

Incident se dogodio kasno u utorak u blizini ulazne rampe na auto-put u severnom gradu Herenvenu, gde je lokalna policija tvrdila da su "vozači traktora pokušali da pregaze policiju i službena vozila“.

"Nastala je preteća situacija. Ispaljeni su hici upozorenja”, rekli su oni i dodali da je traktor pogođen, a da su trojica osumnjičenih kasnije zaustavljena i uhapšena. U sukobu niko nije povređen.

Međutim, na snimcima pucnjave koji su se pojavili na društvenim mrežama ne deluje kao da je traktor pokušao da probije policijsku barikadu. Umesto toga, vide se dva vozila kako napuštaju lice mesta, niko od prisutnih pešaka nije bio ugrožen ali je policija otvorila vatru na njih.

Na drugom video snimku koji je snimljen otprilike u isto vreme vidi se policajac sa pištoljem u ruci kako izdaje komande vozaču traktora parkiranom u blizini rampe na auto-putu, sve vreme držeći upereno oružje u vozilo.

Gideon van Meijeren, poslanik konzervativne stranke Forum za demokratiju prokomentarisao je snimke kao "policijsko nasilje" i pozvao vlasti da "što je pre moguće“ objasne očiglednu neusklađenost između policijskog saopštenja i snimaka, napominjući i da je zatražio hitnu raspravu u parlamentu.

Pošto je policajac pucao iz službenog oružja dok je bio na dužnosti, Državno odeljenje za krivične istrage pokrenuće istragu o incidentu kako bi utvrdilo šta se tačno dogodilo, dodala je lokalna policija.

Do incidenta je došlo tokom talasa nemira među holandskim farmerima koji se protive vladinoj inicijativi da smanji emisije zagađenja, uključujući azot-oksid i amonijak, za 50 odsto u narednih osam godina.

Reforme će verovatno teško pogoditi poljoprivrednu industriju, jer đubriva sadrže veliku količinu azot-oksida, a stoka proizvodi amonijak u urinu i izmetu. Poljoprivrednici bi mogli da budu primorani da smanje broj stoke ili da u potpunosti prestanu sa radom. Mnogi strahuju da će ih reforme jednostavno izbaciti iz posla.

Krajem prošlog meseca, holandski premijer Mark Rute rekao je da farmeri imaju pravo da protestuju, ali je upozorio da im vlada neće dozvoliti da "stvaraju opasne situacije“ ili "zastrašuju zvaničnike“, jezik koji je ponovila policija u Herenvenu nakon pucnjave u utorak.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track