DA LI JE BORISU (KONAČNO) ODZVONILO? Konzervativna vlada britanskog premijera u žestokoj krizi posle novog skandala Džonsona
Foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

BRITANIJA U KRIZI

DA LI JE BORISU (KONAČNO) ODZVONILO? Konzervativna vlada britanskog premijera u žestokoj krizi posle novog skandala Džonsona

Planeta -

Konzervativna vlada Borisa Džonsona je u dubokoj krizi, još jednom zahvaćena skandalom koji je bar delom krivica premijera.

U utorak uveče, nakon nekoliko dana haosa u Dauning stritu zbog optužbi za nedolično ponašanje člana vlade, dvojica istaknutih ministara podnela su ostavku.

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da ne može "mirne savesti" da nastavi. Ministar finansija Riši Sunak takođe je podneo ostavku, rekavši da ljudi "s pravom očekuju da se vlada vodi pravilno, kompetentno i ozbiljno".

Neposredni uzrok krize bile su posledice ostavke prošlog četvrtka parlamentarca Krisa Pinčera, usred navoda da je nedolično dodirivao goste na privatnoj večeri noć pre.Iako nije direktno priznao optužbe, Pinčer je u pismu Džonsonu rekao da je "sinoć previše popio" i da je "osramotio sebe i druge ljude".

Ono što je Džonsona dovelo u još veću nevolju, bili su pokušaji portparola vlade da objasne zašto je Pinčer uopšte bio u vladi, nakon što se saznalo da je i ranije imao problema sa nedoličnim ponašanjem. Jedan bivši visoki državni službenik objavio je u utorak pismo u kojem je optužio Dauning strit da ne govori istinu kada su naveli da premijer nije bio upoznat sa bar jednom od tih starijih optužbi na račun funkcionera njegove stranke

U nastojanju da podvuče crtu, Džonson je izdao saopštenje u kojem se izvinio i rekao da je pogrešio što je ponovo imenovao Pinčera za zamenika glavnog koordinatora poslanika - funkcija koja je, ironično, odgovorna za partijsku disciplinu - ranije ove godine. To je nekoliko trenutaka kasnije potpuno poništila ostavka dva člana Vlade.

Detalji o tome kako se Dauning strit uvalio u takav haos polako se spajaju u širu sliku. U početku, kada su se pojavili novi izveštaji o Pinčerovom ponašanju u svetlu njegove ostavke, Dauning strit je negirao da premijer zna bilo šta o tim optužbama.

Kada je postalo jasno da to neće proći, Džonsonov tim je rekao da je znao za optužbe, ali da su one bile "rešene“. Kada se ispostavilo da je jedna od ranije neprijavljenih optužbi protiv Pinčera potvrđena, Džonsonov portparol je objasnio da "rešeno“ može značiti da je potvrđeno.

Zatim je u utorak ujutro Sajmon Mekdonald, bivši najviši državni službenik u Ministarstvu inostranih poslova, otkrio da je Džonson bio lično obavešten o ishodu istrage o Pinčerovom ponašanju.

Bez obzira na bilo kakvo opravdanje koje je Dauning strit pokušao da pruži, Džonsonov izvor - i njegovo postupanje u ovoj poslednjoj krizi - sada su pod ozbiljnom sumnjom.

Uobičajena tema mnoštva skandala koji ga okružuju – od Partigejta, kada je Džonsona kaznila policija zbog kršenja pravila izolacije, do njegovih pokušaja da zaštiti poslanika koji je prekršio pravila lobiranja – jeste da je vlada pogrešno rešila posledice početnog problema.

"Najveća pretnja ovoj vladi je njena zapanjujuća nesposobnost“, rekao je jedan visoki vladin zvaničnik. "Disciplina je potpuno srušena. Tim oko premijera izgleda nema pojma koliko je loše", dodao je. "Niko nije dobar u davanju intervjua. Ne možemo da se držimo jedne teme. Potpuno smo izgubili kontrolu."

Ministar je za CNN rekao da oni veruju da je jedan od ključnih problema to što Džonson određuje način ponašanja. "Nekome ko ima tako živopisan život je teško da ukori ljude zbog neprikladnog ponašanja“, rekao je ministar.

Rastući osećaj haosa - i stav da je vlada izgubila kontrolu nad još jednom pričom - samo daje za pravo konzervativcima koji misle da je Džonson postao najveći promašaj stranke.

I lični rejting premijera i podrka stranci naglo pali otkako je izbio skandal Partigejt. Čini se da se poverenje u Džonsona kao lidera ruši i kod javnosti i kod njegovih poslanika. Poslanici Konzervativne partije pokušali su - i nisu uspeli - da ga sklone prošlog meseca.

Problem je što poslanici konzervativaca počinju da gube nadu da čak i ako Džonson bude uklonjen sa vlasti, neće biti moguće poništiti štetu koju je naneo stranci pre sledećih zakazanih izbora 2024. godine.

Ono što još više brine one koji su izgubili veru u premijera je to što je Džonson rešen da se bori dalje.

To naročito alarmira konzervativne poslanike, posebno one na marginalnim mestima koji su izgubili nadu da će ih zadržati. Malo njih misli da Džonson ima ikakvu predstavu o tome koliko su stvari loše postale - i ne vide način da nateraju premijera da razume da je propao.

Loše postupanje vlade sa Pinčerovom ostavkom znači da je skandal sada vezan za Džonsona lično. On je bio taj koji je imenovao Pinčera za jedan od najviših položaja u vladi uprkos tome što je znao koliko su optužbe protiv njega ozbiljne, i iako je bio svestan da je tužba protiv njega prihvaćena.

Godinama je Džonsonova glavna "fora" bila njegova sposobnost da se lično poveže sa biračima. Njegov brend optimističkog populizma bio je – tako su mislili poslanici konzervativaca – sila prirode koja je naterala većinu britanske javnosti da glasa za Bregzit 2016. i dala Torijevcima parlamentarnu većinu od 80 2019. godine.

Ali dok Džonsonova vlada ide iz jedne krize u drugu, njegovi poslanici sada strahuju da na teži način uče šta se dešava kada populista izgubi svoju popularnost.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track