00:38

BORIS DŽONSON PODNEO OSTAVKU: Žao mi je što napuštam najbolji posao na svetu ali ću ostati dok se ne izabere novi lider

BRITANIJA U KRIZI

BORIS DŽONSON PODNEO OSTAVKU: Žao mi je što napuštam najbolji posao na svetu ali ću ostati dok se ne izabere novi lider

Planeta -

Boris Džonson je danas podneo ostavku, ali će na mestu premijera Britanije ostati do jeseni, kada će konzervativci izabrati njegovog naslednika.

Jasno je da je sada volja parlamentarne Konzervativne stranke da postoji novi lider stranke, a samim tim i novi premijer, rekao je on u obraćanju javnosti ispred Dauning strita i dodao da bi proces izbora novog lidera trebalo da počne odmah i da će raspored biti objavljen sledeće nedelje.

"Ostaću na mestu premijera dok se ne izabere novi lider", rekao je Džonson i dodao: "Moramo da nastavimo da rastemo, nastavimo da oslobađamo potencijal svakog dela Ujedinjenog Kraljevstva".

Džonson je rekao da je razlog zbog kojeg se "toliko borio poslednjih nekoliko dana da nastavi da obavlja mandat, nije bio samo zato što sam to želeo, već zato što sam osećao da je to moj posao, moja dužnost, moja obaveza prema vama."

U politici, nastavio je on, niko nije nezamenjiv i naš "sjajni, Darvinov sistem će proizvesti novog lidera" koga ću ja podržavati najbolje što mogu.

"Jako mi je žao što odlazim sa najboljeg posla na svetu", rekao je Džonson i dodao da je pokušao da ubedi kolege torijevce da bi bilo "ekscentrično promeniti čelnika kada toliko toga postižemo, kada imamo tako veliki mandat i kada u anketama zaostajemo samo nekoliko bodova", ali da u tim raspravama "nije pobedio".

Ranije danas, Džonson, koji je danima odbijao da podnese ostavku, je počeo sa imenovanjem nove vlade nakon masovnog odlaska ministara zbog silnih skandala u vladi i Konzervativnoj partiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja