25:35

OVO JE SIGURAN ZNAK DA RAT POČINJE Pukovnik Španović objasnio kako kreće svaki sukob: KADA SE TO DESI, MI VOJNICI ZNAMO...

međunarodna kriza u SVETU

SITUACIJA U SVETU SE MORA ŠIRE SAGLEDATI Stručnjaci upozoravaju: Stvara se antiteza NATO, Argentina pristupa BRIKS-U (VIDEO)

Planeta -

Stručnjaci za bezbednost, diplomatiju i politikologiju su u jutarnjem programu Kurir televizije istakli da se dešavanja u svetu moraju šire sagledati i da treba pratiti informacije sa svih strana

Evropa pojačava sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, a kako iz Moskve najavljuju oni će uzvratiti još oštrijim merama. Volodimir Zelenski još uvek nije odlučio da sedne za pregovarački sto.

Miroslav Španović
foto: Kurir televizija

Bugarska je blokirala bankarski transfer novca od oko 890.000 dolara ruskoj ambasadi u Sofiji zbog sankcija EU, nekoliko dana nakon što je Sofija proterala 70 članova ruskog diplomatskog osoblja iz te balkanske zemlje.

Miroslav Španović
foto: Kurir Televizija

Moskva je saopštila da će doneti uzvratne mere, a ruska ambasadorka u Sofiji je izjavila da će zatražiti od ruske vlade da zatvori ambasadu.

EU i druge zapadne zemlje uvele su sveobuhvatne ekonomske sankcije Rusiji zbog njene vojne akcije u Ukrajini.

1 / 4 Foto: Kurir Televizija

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije bili su Aleksandar Cvetković (direktor Srpskog pokreta obnove), pukovnik u penziji Miroslav Španović i profesor Duško Tomić, sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima.

jutarnja debata
foto: Kurir Televizija

- Očigledno je da je ruski generalštab da ratuje sa profesionalnim sastavom vojske. Još nemamo potvrdu da će da se dešava mobilizacija. Medijska imerija Zapada koja vam unapred pripremi sve informacije za sledećih mesec dana samo ih prilagođava. Mi sa Zapada dobijamo 98 informacija od 100. Od tih 98 informacija 95 informacija je ranije napisano, a tri budu ovako ili onako. Onoga trenutka kada vi novinari prestanete da se bavite vestima, kao što su oni prestali pre 4,5 meseci i počnete da se bavite propagandom, onda mi vojnici znamo da rat počinje. E, sad pojavljuju se i vesti, pa mi vidimo da možda tu nešto i dobro bude - rekao je pukovnik u penziji Miroslav Španović i dodao:

- Činjenica je da sajber rat nije uspeo. Ili kako ga oni zovu "kripto rat".

jutarnja debata
foto: Kurir Televizija

- Diplomatija će govoriti tek kada se vojna sila zaustavi. To nije na vidiku. Vojske, i jedna i druga, rade svoj posao. Ne znamo ciljeve. Diplomatija će u nekom momentu govoriti sigurno. Mi imamo iskustva iz ratova. Mislim da što pre diplomatija treba da reši probleme - rekao je za televiziju Kurir Aleksandar Cvetković, politički analitičar.

jutarnja debata
foto: Kurir Televizija

Duško Tomić, sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima, smatra da celu međunarodnu situaciju u svetu treba posmatrati šire.

BRIKS, samit
foto: EPA

- Rusi su inkasirali od prodaje nafte i gasa enormne količine para. Ukrajinci su dobili enormnu količinu para od stranaca. Ko je stradao? Ukrajinski narod - da. Ko je "de facto" gubitnik? Evropa! Uvek mora da se pogleda neka šira slika. U ovom trenutku imate jednu Argentinu koja pristupa BRIKS-u. Imate pojačane intencije aziskih i afričkih zemalja da se ujedine zajedno sa Kinom i da se stvori nešto što bi bilo antiteza postojećem NATO-u - Duško Tomić, sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima.

jutarnja debata
foto: Kurir Televizija

Celo gostovanje na jutarnjem programu Kurir televizije u kom su gostovali Aleksandar Cvetković (direktor Srpskog pokreta obnove), pukovnik u penziji Miroslav Španović i profesor Duško Tomić, sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima, možete pogledati ISPOD:

25:35

OVO JE SIGURAN ZNAK DA RAT POČINJE Pukovnik Španović objasnio kako kreće svaki sukob: KADA SE TO DESI, MI VOJNICI ZNAMO...

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:32

ILI POBEĐUJE RUSIJA, ILI IZBIJA TREĆI SVETSKI RAT! Šok prognoza stručnjaka: Ceo ISLAMSKI SVET staje na Putinovu stranu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja