AMERIČKI PLAĆENICI U UKRAJINI SU TEMPIRANE BOMBE! Saradnica Ministarstva odbrane: Šta se može očekivati kad se vrate u zemlju!
Foto: Shutterstock, AP, EPA

procena

AMERIČKI PLAĆENICI U UKRAJINI SU TEMPIRANE BOMBE! Saradnica Ministarstva odbrane: Šta se može očekivati kad se vrate u zemlju!

Planeta -

Đana Mantua , istraživač iz istraživačkog centra Ministarstva odbrane SAD , rekla je u članku za portal Task & Purpose da je učešće u sukobu u Ukrajini dovelo do psiholoških problema za američke plaćenike.

Đana Mantua je naglasila da su borbe u Ukrajini „zainteresovale“ i aktivna vojna lica SAD i veterane. Ali vojna zajednica nije bila spremna na činjenicu da bi sukob mogao dovesti do neočekivanih posledica.

Stručnjak je pojasnio da američki volonteri koji su učestvovali u tome i vratili se kući imaju problema sa mentalnim zdravljem, prenose Ria Novosti pisanje američkog portala.

Prema njenim rečima, psihička kriza sa kojom se suočavaju američki plaćenici po povratku u domovinu je „jedinstvena”. Nije primećeno kod onih koji su učestvovali u neprijateljstvima u Iraku i Avganistanu.

Matua smatra da je jedan od glavnih razloga za to „brutalnost neprijateljstava”, njihov ekstremni intenzitet. Osim toga, američka vojska je navikla na svoju tehnološku superiornost na bojnom polju, a u ovom sukobu nije na njihovoj strani.

„Stalno nas bombarduju avioni i dronovi. Tenkovi, oklopni transporteri, borbena vozila pešadije, sve što vam padne na pamet, doneli su ovde... Ovde postajem momak, šunjam se između žbunja i drveća i pucam u metu na vojnike i tenkove“, citira istraživač reči bivšeg američkog marinca.

Drugi razlog za psihičke probleme je, smatra analitičarka, to što su se Amerikanci ranije borili u Aziji i Africi, „psihološki su se lako razlikovali od neprijatelja“. U Ukrajini američki plaćenici „moraju da pucaju u Evropljane“. Ne uspevaju da „dehumanizuju” svoje protivnike, što negativno utiče na njihovu psihu.

Prema rečima specijaliste, teška mentalna trauma može dovesti do tužnih posledica, uključujući i samoubistvo.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track