TEST NOVE KINESKE HIPERSONIČNE RAKETE FEITIJEN 1 Ovo je tim inženjera koji je napravio raketnu revoluciju! Bolji i od Rusa i SAD
Foto: Foto Kineska medijska grupa

Letenje nebom

TEST NOVE KINESKE HIPERSONIČNE RAKETE FEITIJEN 1 Ovo je tim inženjera koji je napravio raketnu revoluciju! Bolji i od Rusa i SAD

Planeta -

Tim inženjera sa kineskog Severozapadnog politehničkog univerziteta (NPU) uspešno je lansirao probnu raketu, verifikujući time nekoliko novih tehnologija koje se koriste na hipersoničnim raketama, navodi se u izveštaju Kineske medijske grupe (China Media Group).

„Raketa, nazvana „Feitijen-1“, opremljena je 'remdžet' motorom kombinovanog ciklusa koji sagoreva kerozin, i ubrzava do hipersonične brzine bez korišćenja opasnog goriva poput tečnog vodonika“, navode naučnici.

Tehnologije testirane na ovoj raketi mogu se koristiti za pravljenje svemirskih aviona, višekratne kombinacije aviona, rakete i svemirskih letilica koje mogu da lete i u vazduhu i u svemiru.

„Feitijen“ je takođe naziv svemirskih odela koja se koriste na kineskoj svemirskoj stanici. Ime se odnosi na neku vrstu budističkih boginja koje mogu da lete.

U savremenom kineskom jeziku, ova reč takođe može značiti letenje nebom bez budističkog konteksta.

Kurir.rs/Kineska Medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track