18:28

OD KINE NE TREBA NIKO DA STREPI Lučić o optužbama MI5 da je Peking pretnja svetu: SAD I ENGLESKA PROJEKTUJU SVOJU MOĆ KAKO HOĆE

objasnio

LUČIĆ O OPTUŽBAMA MI5 DA JE PEKING PRETNJA SVETU: Kinezi ne dozvoljavaju da bogataši vladaju njihovom državom

Planeta -

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa Kristofer Vrej i šef britanske obaveštajno-bezbednosne agencije MI5 Ken Makalum u prvom zajedničkom obraćanju javnosti imali su samo jednu poruku za svet: „Kina je najveća dugoročna pretnja po ekonomiju i bezbednost!“

Koliko god se neka država držala po strani u sudaru titana, kako se može okarakterisati ono što stoji iza ovog dramatičnog nastupa uticajnih kancelarija, neminovno globalno pregrupisavanje nesumnjivo će imati uticaj i na male. S obzirom na pritiske koje Srbija trenutno trpi zbog odnosa s Moskvom i neuvođenja sankcija, postavlja se pitanje da li je u toku stvaranje razloga za nove glavobolje Beograda, ovoga puta zbog strateškog partnerstva i s Pekingom.

Kina
foto: Kineski radio Internacional

Ili je stvar potpuno drugačija, jer će globalna situacija, koja je tek u fazi oblikovanja, stvoriti prednost za Srbiju baš zbog čeličnog prijateljstva?

O ovoj temi su govorili Dejan Lučić, pisac i publicista i Radomir Milašinović, osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Dejan Lučić
foto: Kurir televizija

- Kina po svojoj ulozi treba da ima neke benefite, iz prostog razloga što nije direktno umešana. Od Kine niko ne treba da stepi - rekao je Radomir Milašinović, osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Dejan Lučić
foto: Kurir televizija

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država poslednjih meseci su napeti, a dve najveće svetske ekonomije sukobljavaju se oko Tajvana, vojnih aktivnosti Kine u Južnom kineskom moru.

1 / 4 Foto: Kurir televizija

- Englezi i Amerikanci i neki drugi projektuju svoju moć gde god im ogovara i pljačkaju. Rusija im je pretnja zato što ne dozvoljavaju da je rasparčaju i da postanu vlasnici njene teritorije. Oni upotrebljavaju termin "dekolonizacija Rusije" - rekao je Lučić i dodao:

- Kinezi ne dozvoljavaju da bogataši vladaju državom Kinom.

Dejan Lučić
foto: Kurir televizija

Gostovanje Dejana Lučića, pisca i publiciste i Radomira Milašinovića, osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma, možete pogledati u videu ispod:

18:28

OD KINE NE TREBA NIKO DA STREPI Lučić o optužbama MI5 da je Peking pretnja svetu: SAD I ENGLESKA PROJEKTUJU SVOJU MOĆ KAKO HOĆE

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:34

Obnavlja se saobraćaj na sve više vazdušnih linija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track