ATENTATOR NA ABEA IMAO VOJNU OBUKU! U STANU DRŽAO EKSPLOZIV: Evo šta se sve zna o Tecuji Jamagamiju! VIDEO
Foto: EPA-EFE/The Asahi Shimbun

drama

ATENTATOR NA ABEA IMAO VOJNU OBUKU! U STANU DRŽAO EKSPLOZIV: Evo šta se sve zna o Tecuji Jamagamiju! VIDEO

Planeta -


Osumnjičeni za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea je navodno u petak policiji rekao da je bio nezadovoljan bivšim vođom i da je želeo da ga ubije, ali ne zbog njegovih političkih uverenja.

Tecuja Jamagami (41), koji potiče iz Nare – gde je 67-godišnji Abe ubijen dok je držao govor – trenutno se suočava sa optužbom za pokušaj ubistva. Međutim, očekuje se da će lokalna policija nadograditi optužbu na ubistvo, navodi japanska televizija NHK.

„Bivši premijer Abe je normalno držao govor, ali je čovek došao s leđa. Prvi hitac je čuo samo veoma glasan zvuk i osoba nije pala. Međutim, u trenutku kada je pucano iz drugog hitca, bivši premijer Abe se srušio. “, rekao je svjedok za NHK. „Činilo se da [osumnjičeni] nije pobegao, ostao je tamo i pištolj je bio tamo“, prenosi Foks njuz.

Ubistvo je izazvalo šokove širom sveta i širom Japana, zemlje sa ozloglašeno strogim zakonima o posedovanju oružja.

Zvaničnici Ministarstva odbrane koji su razgovarali za NHK rekli su da je pištolj korišćen u Abeovom ubistvu izgleda domaće izrade i da je osumnjičeni Jamagami proveo tri godine služeći u Pomorskim snagama za samoodbranu zemlje između 2002. i 2005.

"Oružje koje je koristio Abeov napadač proizvodilo je buku koja bi se mogla uporediti sa eksplozijom, a beli dim se digao u vazduh nakon što je ispušten. Nakon toga se mogao osetiti miris nalik na barut", navodi se u izveštaju Kjodo njuza u petak, koji je dodao da je jedan od njihovih novinara na licu mesta rekao da je oružje bil oblepljeno samolepljivom trakom.

Abe je napadnut oko dva minuta i 20 sekundi nakon govora, navodi NHK.

Emiter kaže da video snimak snimljen pre pucnjave navodno prikazuje Jamagamija kako skenira okolinu dok stoji u blizini pešačke staze iza Abea.

Zatim vadi nešto iz torbe koju je nosio i polako ide ka Abeu, odlazeći nekoliko metara od njega, pre nego što je podigao pištolj i otvorio vatru, dodala je stanica.

Nakon njegovog hapšenja, policija je pronašla mogući eksploziv u Jamagamijevom stanu u Nari, prenosi NHK. Navodno je prošao i voju obuku prema nekim izveštajima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track