POD LUPOM PZH 2000 Ukrajinci prikazali rad samohodne haubice! Od oruđa neke više privukla obuća posade! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

na prvoj liniji fronta

POD LUPOM PZH 2000 Ukrajinci prikazali rad samohodne haubice! Od oruđa neke više privukla obuća posade! VIDEO

Planeta -

Ukrajina je krajem juna putem donacije od Holandije i Nemačke dobila samohodne haubice PZH 2000 i to dve baterije sa po šest oruđa u svakoj.Sa terena još od 27, juna s vremena na vreme pojavi se snimak tih haubica na borbenom radu u Donbasu.

Ukrajinski vojnici su ubrzo počeli da objavljuju snimke same haubice, odnosno rad u unutrašnjosti.

Naime, najsvežiji snimak koji je objavljen na Tviteru pokazao je operativni rad. Međutim više od ispaljivanja projektila za osam sekundi nekima je zapala obuća jednog od članova posade ove haubice. Dug boravak i rad na prvoj liniji fronta uticalo je da jedan od članova posade umesto vojnih čizama ima papuče. Iako haubica poseduje klimatizaciju izgleda da je rad borbene posluge i brzina mnogo bitniji od izgleda u samom ratu.

Pancerhaubic PZH 2000

Ova samohodna haubica je ostvarenje svih taktičko-tehničkih zahteva nemačke vojske. Ti zahtevi proizvođačima predati su bili 1986. godine i obuhvatile su osim novog oruđa i nove granate, sistem za upravljanje vatrom. Ispunjen je bio i zahtev za jačom oklopnom zaštitom. Cilj je bio zamena ostraelih američkih samohodnih haubica M-109A3. Ova haubica se odlikuje velikom vatrenom moći i dometom,visokim režimom vatre, kratkim zadržavanjem na vatrenom položaju do 2 minuta i respektivnom pokretljivošću.

Cev je dužine 52 kalibra, a haubica može da koristi kako klasičnu, tako i specijalnu municiju dometa 40 km. Masa oruđa je 56 tona, maskimalni domet 30 km. Oruđe se puni automatskim punjačem. Borbeni komplet iznosi 60 projektila, a najveća brzina gađanja kreće se od 3 granate za 10 sekundi, 10-12 projektila u minuti, do 20 projektila za dve i po minute. Posada ove haubice je zaštićena od dejstva municije kalibra 14,5 mm i parčadi artiljerijskih granata. Posada broji pet članova ( komandir, nišandžija, vozač i dva punioca).

Taktičko tehnički podaci Pancerhaubic PzH 2000

Kalibar 155mm

Dužina cevi 52 kalibra

Domet 30-40 km sa specijalizovanom municijom

Punjenje projektila: automatsko

Kuriri.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track