ZAŠTO JE MASK ODUSTAO OD TVITERA? Dramatična priča najbogatijeg čoveka na svetu i tehnološkog giganta nije ni blizu kraja
Foto: EPA / Patrick Pleul / POOL, Shutterstock

drama

ZAŠTO JE MASK ODUSTAO OD TVITERA? Dramatična priča najbogatijeg čoveka na svetu i tehnološkog giganta nije ni blizu kraja

Planeta -

Da li će Mask na kraju ipak morati da kupi Tviter?

Ponuda Elona Maska da kupi Tviter u početku je naišla na otpor. Tviter je odmah reagovao aktiviranjem takozvane "otrovne pilule", odbrambene strategije čiji je cilj sprečavanje preuzimanja kompanije.

Na kraju je kompanija prihvatila ponudu - dogovor koji je Musk pozdravio tvitom od jedne reči. "Da!!!"

Međutim, nekoliko nedelja kasnije, Mask kao da se pokajao. Pošto je dobio šta je želeo, sada je imao nekoliko pitanja.

"Tviter dogovor je privremeno na čekanju dok ne dobijemo potvrdu da lažni nalozi zaista čine manje od pet posto svih korisnika", naveo je on.

Mask je tvrdio da Tviter nema načina da utvrdi ko je čovek od njihovih 229 miliona aktivnih korisnika.

Izvršni direktor Tvitera Parag Agraval, odgovorio je sa 13 tvitova - javno navevši da botovi čine manje od pet posto korisnika.

Elon Musk je odgovorio...emotikonom.

Sve to se dogodilo 16. maja, i izgleda da se od tada situacija nije mnogo promenila, piše BBC.

U podnesku Američkoj komisiji za hartije od vrednosti (SEC) u petak, Mask je naveo da je "u više navrata“ tražio dodatne informacije o spam nalozima – podatke koji nisu bili dostupni.

Ipak, skeptici tvrde da je Maskovo interesovanje za botove zapravo odvlačenje pažnje.

Tviter je poznat po tome što ima značajan broj lažnih naloga. Kompanija je u četvrtak objavila da uklanja milion bot naloga svakog dana. Generalno, Tviter nije krio da ima mali ali uporan problem sa lažnim nalozima ali, skeptici smatraju da Mask to koristi kako bi se izvukao iz dogovora.

Kada je Musk prvi put razmatrao kupovinu Tvitera, tehnološka ekonomija je bila u potpuno drugačijoj situaciji. Krajem marta Tesline akcije, koje su pokretač većine Maskovog bogatstva, vredele su više od 1.000 dolara po akciji.

Mask se osećao moćno. Ali od aprila Tesla je izgubio oko trećine svoje vrednosti. Mnoge druge tehnološke akcije su takođe pale.

Maskov dogovor - kojim je Tviter procenjen na 44 milijarde dolara - počeo je da deluje malo preterano.

Mnogi akcionari Tesle su takođe počeli da brinu da će se Maskovo vreme, koje je već raspoređeno između njegovih kompanija Neuralink, Space Iks, Boring kompani i Tesle, još više razvući akvizicijom Tvitera. Teško da ne bi.

Mask je imao i druge probleme. Tvrdio je da želi da preuzme Tviter jer je mreža izgubila svoj put. Želeo je da Tviter zagovara "slobodu govora“. A ipak se trudio da definiše kako će efikasno moderirati platformu u tom cilju.

"Pod 'slobodom govora' jednostavno mislim na ono što je u skladu sa zakonom", napisao je on na Tviteru.

Ali kritičari su tvrdili da je ta definicija naivna. Kao prvo, to bi podstaklo zemlje da donose zakone koji ograničavaju slobodu govora. To bi takođe izazvalo noćnu moru moderatorima - sa različitim tvitovima koji se procenjuju u realnom vremenu da li su prekršili zakon (ili ne) u stotinama jurisdikcija.

A onda je tu bio i sam Tviter. Mask se nikada nije dodvorio većini zaposlenih na Tviteru. Rekao je da Tviter očigledno ima "levo krilo” i našalio se da bi njihova centrala mogla da se koristi kao sklonište za beskućnike. Mnogi radnici Tvitera bili su zabrinuti da bi njegov pristup mogao poništiti godine pažljivo osmišljavane politike moderiranja.

A što se tiče plana Maska za Tviter? Pa, imao je ambicioznu prognozu rasta. U stvari, tvrdio je da želi da poveća korisničku bazu Tvitera sa 200 miliona na preko 900 miliona 2028. Ipak, nije bilo jasne vizije kako će to učiniti. Činilo se kao da su brojevi izabrani skoro nasumično.

Za Muskove kritičare, on je kupio kompaniju po visokoj ceni, kompaniju čiji ga zaposleni uglavnom nisu voleli i kompaniju za koju nije imao koherentnu viziju.

Za svoje pristalice, Musk je nameravao da promeni Tviter na bolje. Donald Tramp bi bio pozvan nazad. Tviterova preterano revnosna ograničenja slobode govora bila bi zauzdana. Njegova levičarska pristrasnost bi bila srezana. Mask sada možda nikada neće dobiti priliku da donese tu promenu.

Ali ova priča nije gotova.

Tviter je već saopštio da je Mask pravno obavezan da kupi kompaniju - po dogovorenoj ceni.

Član odbora Tvitera Bret Tejlor rekao je da će tu stvar izneti pred sud.

To znači da bi Mask na kraju mogao, nevoljno, da kupi kompaniju za 44 milijarde dolara.

Mnogo toga je još na kocki. Jedna stvar je ipak prilično jasna, ova priča je od priče o botovima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track