OSTAVKE PREDSEDNIKA I PREMIJERA ŠRI LANKE NAKON VELIKIH PROTESTA: Demonstranti zapalili rezidenciju premijera
Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

kolombo gori

OSTAVKE PREDSEDNIKA I PREMIJERA ŠRI LANKE NAKON VELIKIH PROTESTA: Demonstranti zapalili rezidenciju premijera

Planeta -

Premijer te zemlje Ranil Vikremesinge podneo je ostavku kako bi se formirala prelazna Vlada sačinjena od predstavnika svih partija. Predsednik Gotabaja Radžapaksa najavio je da će se sa funkcije povući u sredu, 13. jula.

Predsednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvarden potvrdio je da ga je predsednik Gotabaja Radžapaksa obavestio da će podneti ostavku u sredu.

"Odluka da se povuče 13. jula doneta je da bi se obezbedila mirna primopredaja vlasti", rekao je Abejvarden i zahtevao od građana poštovanje javnog reda i mira.

I premijer Ranil Vikremesinge potvrdio je na Tviteru da će podneti ostavku.

"Kako bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija. Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera", naveo je on.

Do ove odluke je došlo nakon intenziviranja antivladinih protesta zbog kojih je predsednik Gotabaja Radžapaksa evakuisan pre nego što su demonstranti upali u njegovu rezidenciju, prenosi Rojters.

Hiljade ljudi probilo je policijske barikade da bi došli do Radžapaksine kuće. Policija je pucala u vazduh, ali nije uspela da ih spreči.

Nezadovoljstvo građana raste zbog najteže ekonomske krize u zemlji u poslednjih sedam decenija.

Radžapaksa je napustio zvaničnu rezidenciju iz bezbednosnih razloga uoči planiranih demonstracija, rekla su dva izvora iz Ministarstva odbrane.

Iako nema zvanične potvrde gde se predsednik nalazi, pojedini mediji su preneli da je on napustio zemlju.

U međuvremenu, demonstranti su upali u privatnu rezidenciju premijera Šri Lanke Ranila Vikremesingea i zapalili je nekoliko sati nakon što je on rekao da će podneti ostavku.

Za sada se ne zna da li je premijer bio u rezidenciji u vreme napada, prenosi AP.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track