VELIKA ČISTKA ZELENSKOG: U jednom danu uručio osam otkaza, smenjeni ambasadori u Nemačkoj, Mađarskoj, Češkoj...
Foto: Printscreen/Facebook

čistka

VELIKA ČISTKA ZELENSKOG: U jednom danu uručio osam otkaza, smenjeni ambasadori u Nemačkoj, Mađarskoj, Češkoj...

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je nekoliko visokih diplomata u inostranstvu, među kojima je i notorni ambasador u Nemačkoj.

U saopštenju objavljenom na veb stranici ukrajinskog predsednika, razlog otkaza nije naveden, a smenjeni su ambasadori u Nemačkoj, Indiji, Češkoj, Norveškoj, Maldivima, Nepalu, Šri Lanki i Mađarskoj.

Za sada nije jasno da li će im biti dodeljene neke nove pozicije, iako se spekulisalo da se ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Melnik mogao da dobije poziciju u ministarstvu spoljnih poslova.

Zelenski je pozvao diplomate da obezbede međunarodnu podršku i vojnu pomoć za svoju zemlju koja je u ratu protiv Rusije.

Posebno je osetljiv odnos Kijeva sa Nemačkom koja u velikoj meri zavisi od ruskih zaliha energenata.

Andrij Melnik, koga je prethodnik Zelenskog imenovao za ambasadora krajem 2014., poznat je među političarima i diplomatima u Berlinu po svojim šokantnim izjavama i žestokim kritikama na račun političara i intelektualaca koji se opire slanju oružja Ukrajini.

Nemačkom kancelaru Olafu Scholzu poručio je da se ponaša kao "uvređena jetrena kobasica" jer nije odmah prihvatio poziv Zelenskog da posjeti Kijev.

Kijev i Berlin trenutno su u sporu oko turbine nemačke proizvodnje koja je na održavanju u Kanadi. Nemačka želi da Otava vrati turbinu ruskom gigantu Gaspromu kako bi slao gas u Evropu.

Kijev je, pak, pozvao Kanadu da zadrži turbinu, uz objašnjenje da se slanjem u Rusiju krše sankcije nametnute Moskvi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track