POD LUPOM Ovako Velika Britanija izvodi obuku ukrajinske vojske! Dobijaju opremu i oružje, pa pravac front! VIDEO
Foto: printscreen Sky News

angažovano 1.050 instruktora

POD LUPOM Ovako Velika Britanija izvodi obuku ukrajinske vojske! Dobijaju opremu i oružje, pa pravac front! VIDEO

Planeta -

Vest da je prvi kontingent ukrajinskih vojnika stigao u Veliku Britaniju na obuku prošao je nekako potpuno neopaženo. Više se govorilo o artiljerijskim duelima i sukobu na istoku Ukrajine u Donbasu.

Na površinu su isplivali samo neki mali detalji i da je ekipu na terenu posetio britanski ministar odbrane Ben Volas, koji je saopštio da će Kijev u Ujedinjeno Kraljevstvo poslati veliki broj vojnika. Naravno niko nije spomenuo cifru i da će biti naoružani sa kalašnjikovima koje je obezbedila Velika Britanija i da će se sa tim oružjem vratiti u Ukrajinu.

A, onda isplivale su zanimljive cifre o broju vojnika koji će se obučiti, instruktora, lokacija ali na koja borbenim sredstvima će se izvoditi obuka.

Britanski Gardijan napisao je da kurs za ukrajinske vojnike predviđa rukovanje pešadijskim naoružanjem, pružanje prve pomoći na bojnom polju, kretanje po terenu, pešadijsku taktiku, patrolu i vođenje oružanog sukoba.

E sad, svi ukrajinski vojnici koji su stigli su nedavno mobilisani. nijedan nema dan borbenog iskustva niti su neki ikada obukli vojnu uniformu. Kurs previđa obuku kao i kod britanskih vojnika, regruta početnika, koji stupaju u armiju njenog visočanstva.

Ukrajinski vojnici, obuka, Velika Britanija
foto: Foto printscreen Sky News

Tako smo uspeli da saznamo i da je za ovaj projekat britanska armija angažovala 1.50 instruktora. Obuka će se izvoditi na severozapadu, jugozapadu i jugoistoku Ujedinjenog Kraljevstva. Da bude ironija veća to su inače lokacije u Škotskoj, Velsu delu istoka Engleske gde su 1980-tih Mi6 i CIA sprovodili obuku avganistanskih mudžahedina koji su ratovali protiv Sovjetske vojske, inače retko naseljeni i daleko od radoznalih očiju.

Kako je predviđeno svaki kurs će trajati nekoliko nedelja i vodiće ga delovi 11. brigade za pomoć. U obuci asistenciju će dati i Velška garda, koja je obezbedila 2.400 auomatskih pušaka za sedamnaestodnevnu obuku.

Takođe, Velika Britanija je poklonila vojnicima koji stižu britanske uniforme, balističku opremu, šlemove, pancire, sa čim će se svaki vojnik kad završi ubrzani kurs da se vrati u Ukrajinu i uputi na prvu liniju fronta. Lična zaštita vojnika predviđa šlemove, pancire, štitnike za oči, uši, zaštitu karlice i individualne komplete prve pomoći za svakog vojnika. Tu je još terenska uniforma, čizme, letnja, zimska uniforma, gorteks jakne za zaštitu od hladnoće i kiše, vreće za spavanje, ašove za ukopavanje.

Ukrajinski vojnici, obuka, Velika Britanija
foto: Foto printscreen Sky News

Prema slikama vidljivo je da ukrajinski vojnici izvode obuku i na lakim poljskim topovima M119 kalibra 105 mm i višecevnim bacačima raketa MLRS što ukazuje da će najverovatnije i ova artiljerijska oruđa put Ukrajine.

Velika Britanija od Majdanskog puča 2014 godine pokrenula je obuku ukrajinske vojke kroz program "ORBITAL".

Naime, u periodu od 2015- do 2022. kroz obuku britanskih instruktora na teritoriji Ukrajine kroz centre za obuku, posebno kroz Javoriv prošlo je ukupno 22.000 ukrajinskih vojnika od kojih je većina kasnije kroz rotacije upućivana u Donbas.

Ukrajinski vojnici, obuka, Velika Britanija
foto: Foto printscreen Sky News

Velika Britanija je inače posle SAD najveći snabdevač Ukrajine vojnom opremom i naoružanjem, za šta je London utrošio 2,3 milijarde funti. U okviru tog paketa poslano je više od 5.000 protivoklopnih raketa NLAW, tri VBR M-270, protivoklopne rakete Brimstoun, protivbrodske rakete AGM-84 Harpun, PVO sistem Starstrik, ternce Lendrover Difender, oklopna vozila Spartan, MRAP vozila, kamione terence i drugu vojnu opremu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track