SUMORNE FRANCUSKE PROGNOZE: Potpuni prekid isporuke ruskog gasa je realna mogućnost i NAJVEROVATNIJI SCENARIO!
Foto: EPA / Focke Strangmann

sankcije i posledice

SUMORNE FRANCUSKE PROGNOZE: Potpuni prekid isporuke ruskog gasa je realna mogućnost i NAJVEROVATNIJI SCENARIO!

Planeta -

Francuske vlasti se pripremaju za potpunu obustavu isporuke gasa iz Rusije, rekao je ministar finansija te zemlje Bruno Le Mer, koji smatra da je potpuni prekid snabdevanja "najverovatniji scenario“.

"Mislim da je potpuni prekid isporuke ruskog gasa realna mogućnost... i moramo da se pripremimo za ovaj scenario“, rekao je Le Mer. "Bilo bi potpuno neodgovorno ignorisati ovaj scenario“, dodao je on.

Prema ministrovim rečima, prva linija odbrane je da domaćinstva i preduzeća smanje potrošnju energije, zatim izgradnja nove infrastrukture poput plutajućeg postrojenja koje će moći da ponovo gasifikuje pošiljke tečnog prirodnog gasa (LNG) iz inostranstva.

Francuska vlada već uveliko priprema planove za vanredne situacije uprkos činjenici da je nacija manje zavisna od ruskog gasa nego druge evropske zemlje. Oko 17% gasa u Francusku dolazi iz Rusije.

Prošle nedelje, istraživanje koje je sproveo Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) otkrilo je da je Francuska bila najveći svetski uvoznik ruskog tečnog prirodnog gasa 2022. Podaci pokazuju kratkoročne kupovine LNG-a, sirove nafte, a naftni proizvodi su vredeli oko 900 miliona evra u periodu april-maj.

Ranije ovog meseca, kompanija Nord Strim AG, povezana sa Gaspromom, saopštila je da će zatvoriti gasovod Severni tok 1, glavni cevovod, na deset dana radi planiranog godišnjeg održavanja. Operater je istakao da je obustava prethodno dogovorena sa svim partnerima.

Prošlog meseca, ruski energetski gigant smanjio je količine gasa koji se isporučuje Nemačkoj za 60% zbog operativnih problema, uzrokovanih nemogućnošću da se servisirana turbina vrati na vreme iz Kanade.

Kanada je saopštila da će vratiti popravljenu turbinu Rusiji, na nezadovoljstvo Ukrajine koja je optužila Otavu da se "prilagođava hirovima" Moskve.

Kanada je navela da će izuzeti popravljenu turbinu iz sankcija nametnutih Rusiji zbog agresije na Ukrajinu tako što će dati "vremenski ograničenu i opozivu dozvolu" za povraćaj popravljene turbine koja bi trebalo ponovo da se ugradi u gasovod Severni tok 1 čime će se Evropi, a pre svih Nemačkoj, osigurati pouzdan pristup energiji s dolaskom zime.

Kurir.rs/Rojters/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja