DOSIJE UBER: Političari tajno pomagali prevozniku koji je trošio 90 miliona godišnje za kampanju uništavanja taksi industrije EU
Foto: Printscreen Heute.at

makron i kros

DOSIJE UBER: Političari tajno pomagali prevozniku koji je trošio 90 miliona godišnje za kampanju uništavanja taksi industrije EU

Planeta -

Hiljade procurelih fajlova razotkrilo je kako se Uber udvarao vrhunskim političarima i koliko je daleko otišao da izbegne pravdu.

Dosijei, piše BBC, detaljno govore o velikoj pomoći koju je Uber dobio od lidera kao što su Emanuel Makron i bivša komesarka EU Neli Kros. Takođe pokazuju kako je bivši šef taksi kompanije lično naredio upotrebu "prekidača za ukidanje” kako bi se sprečilo da policija pristupi firminim računarima.

Uber je saopštio da njihovo "ponašanje u prošlosti nije bilo u skladu sa sadašnjim vrednostima“ i da su danas "drugačija kompanija“.

Uber fajlovi su riznica od više od 124.000 zapisa, uključujući 83.000 e-poruka i 1.000 drugih fajlova koji uključuju razgovore, koji obuhvataju period od 2013. do 2017. godine.

Procurili su u Gardijan i podeljeni sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama uključujući BBC.

Fajlovi prvi put otkrivaju kako je lobiranje od 90 miliona dolara godišnje pomoglo u regrutovanju "prijateljskih" političara da im pomognu u kampanji gušenja evropske taksi industrije.

Dok su francuski taksisti ponekad organizovali nasilne proteste na ulicama protiv Ubera, Makron - sada predsednik - bio je u kontaktu sa Uberovim kontroverznim šefom Travisom Kalanikom i rekao mu je da će reformisati zakone u korist kompanije.

Uberove nemilosrdne poslovne metode bile su nadaleko poznate, ali prvi put dosije daje jedinstvenu unutrašnju sliku koliko se daleko išlo u postizanju ciljeva.

Oni pokazuju kako je bivša komesarka EU za digitalne tehnologije Neli Kros, jedna od najviših zvaničnica Brisela, bila u pregovorima da se pridruži Uberu pre isteka mandata - a zatim tajno lobirala za firmu, potencijalno kršeći etička pravila EU.

U to vreme, Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih kompanija na svetu – to je bila jedna od najkontroverznijih firmi, praćena sudskim sporovima, optužbama za seksualno uznemiravanje i skandalima u vezi sa kršenjem podataka.

Na kraju je akcionarima bilo dosta, a Travis Kalanik je bio primoran da ode 2017.

Uber je saopštio da je njegova zamena, Dara Kosrovšahi "instalirao rigorozne kontrole" i transformisao svaki aspekt funkcionisanja kompanije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track