SAD U AUSTRALIJU POSLALI BOMBARDER B-2 Podrška u misiji strateškog odvraćanja na Pacifiku
Foto: Printscreen Instagram/RAGE X

baza emberli

SAD U AUSTRALIJU POSLALI BOMBARDER B-2 Podrška u misiji strateškog odvraćanja na Pacifiku

Planeta -

Američki strateški bomabrder B-2 Spirit iz 509. bombarderskog vinga, baza vajtman, Misouri sletelo je 10. jula u Australiju u bazu Emberli kao podrška raspoređivanju vazduhoplovnih snaga Pacifičke flote mornarice SAD.

Ovaj strateški bombarder raspoređen je kao deo rotacione grupe u okviru Incijative za unapređenje saradnje u okviru položaja snaga između Sjedinjenih Država i Australije.

Ovaj bombarder koristiće se za sporovođenje obuke i misije strateškog odvraćanja sa saveznicima, partnerima i zajedničkim snagama u podršci slobodnom i otvorenom Indo-Pacifičkom regionu.

"Ovo raspoređivanje B-2 u Australiji povećava spremnost i ubojitost udarne snage dugog doleta, rekao je potpukovnik Endrju Kugsor, komandant 393. ekspedicione bombarderske eskadrile.

On je rekao i da se raduje saradnji sa pripadnicima RAAF kao i svim partnerima iz Indo-Pacifičkog regiona PACAF.

Poslednji put strateški bombarderi B-2 bili su raspoređeni u ovu zonu odgovornosti INDOPACOM kao deo bombarder task force u avgustu 2020.

Inače ovaj strateški bombarder svoju prvu borbenu premijer imao je na nebu iznad SR Jugolsavije za vreme NATO agresije 1999. godine. Borbebno je upotrebljen i u napadu na Avganistan 2001, Irak 2003 i bombardovanje Libije marta 2011. godine.

U NATO agresiji na SRJ Jugolsaviju 199., avioni B-2 bacili su više od 454.000 bombi JDAM i GBU-32 precizno pogađajući ciljeve. Od mesta poletanja do cilja avioni su preletali rastojanje od 26.600 km prosečnom brzinom od 720 kilometara na čas ostajući u vazduhu duže od 37 sati.

Avion B-2 namenjen je za let na velikim nadzvučnim brzinama, ali je osposobljen za neopaženo prodiranje u dubinu odbrane protivnika pri podzvučnim brzinama i na malim visinama.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track