MAMILI TINEJDŽERKE NA VOJNU OBUKU PA IH SILOVALI: Šok istraživanje Njujork Tajmsa o programu koji postoji 100 godina! VIDEO
Ilustracija, Foto: Toby Scott/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

drama

MAMILI TINEJDŽERKE NA VOJNU OBUKU PA IH SILOVALI: Šok istraživanje Njujork Tajmsa o programu koji postoji 100 godina! VIDEO

Planeta -

Naučila je da barata puškom u šumama Misisipija i Viktorija Bauer je imala put da izbegne zamku droge i loših poslova koje je viđala svuda oko sebe. Njena budućnost je u marincima, odlučila je, i imala je ideju kako da stigne tamo.

Posle svog prvog časa iz algebre, Bauer je prišla Stivu Hardinu, penzionisanom mornaričkom obaveštajcu koji je vodio korpus za obuku mlađih rezervnih oficira (JRTOC) srednje škole, program liderstva koji je sponzorisala američka vojska u srednjim školama širom zemlje. Poželeo joj je dobrodošlicu u grupu, rekla je ona.

Ubrzo joj je njen 45-godišnji JROTC instruktor slao poruke na Snepčetu do kasno u noć, govoreći joj da bi „izludela momke“ ako bi nosila „mali bikini“ tokom putovanja na njihjovo sledeće takmičenje u streljaštvu. Onda je jedne noći 2015. godine, dok ju je vozio kući posle vežbi gađanja, rekla je istražiteljima, Hardin je gurnuo ruku u njene pantalone i prodro u nju prstima - početak, kako je rekla, bili su meseci seksualnih napada. Bauer, koja je tada imala 15 godina, plašila se da bi mu otpor ugrozio njenu šansu da napreduje kroz JROTC redove ili vojnu karijeru.

„Dala sam sve signale jezikom tela da to ne želim“, rekla je Bauer. „Nisam se osećala kao da imam izbora.”

Više od jednog veka, JROTC program je nastojao da američkim tinejdžerima usađuje vojne vrednosti SAD, sa časovima u hiljadama javnih srednjih škola koje pružaju obuku u streljaštvu, životnim veštinama, hijerarhijskoj disciplini i vojnoj istoriji.

Ali istraga „Njujork tajmsa“ – koja je uključivala ispitivanje hiljada sudskih dokumenata, istražnih dosijea i drugih zapisa dobijenih preko više od 150 zahteva za javno objavljivanje – otkrila je da je program u više navrata postao mesto gde penzionisani vojni oficiri napastvuju svoje učenike tinejdžere.

U proteklih pet godina, otkrio je Tajms, najmanje 33 instruktora JROTC-a su krivično optužena za seksualno zlostavljanje učenika, što je daleko više od stope civilnih nastavnika srednjih škola u jurisdikcijama koje je Tajms ispitao. Mnogi drugi su optuženi za nedolično ponašanje, ali nikada nisu osuđeni.

Viši vojni veterani koji čine činove JROTC-a su sertifikovani od strane vojske, ali se raspoređuju u srednje škole uz malo nadzora i oskudnu obuku za stvarni rad nastavnika. Mnoge države ne zahtevaju od JROTC instruktora da imaju fakultetsku diplomu ili sertifikat o podučavanju. Od škola se očekuje da nadgledaju instruktore i istražuju žalbe, ali su se borile da adekvatno nadgledaju program koji uglavnom funkcioniše na rubovima njihovih kampusa.

Žrtve su prijavile seksualne napade u učionicama i svlačionicama, tokom izleta ili kasno u noćnim vožnjama kući, ponekad počinjene nakon što su ih instruktori drogirali učenike alkoholom ili drogom. Jedna bivša učenica rekla je da joj je instruktor rekao da se od žena u vojsci očekuje seksualna pokornost. Nedavna kadetkinja u Tenesiju rekla je da je njen instruktor JROTC-a upozorio da ima veštine da je ubije bez ostavljanja traga ako nekome kaže o njihovim seksualnim susretima. U Misuriju, jedna učenica je rekla da je bila primorana da kleči pored kreveta svog instruktora, vezanih očiju, sa pištoljem na glavi.

Tajms je intervjuisao 13 žrtava, od kojih su mnoge imale zapanjujuće slične priče: bili su tinejdžeri koji su dolazili iz nepovoljnih sredina ili koji su na drugi način videli vojsku kao put ka obećavajućoj budućnosti, a zatim je otkrio da su instruktori koji su se oblikovali kao mentori iskoristili svoje pozicije da bi manipulisati i zloupotrebljavati.

Lideri JROTC-a su odbili zahteve za intervjue, ali su ukazali na istraživanje koje ukazuje da je program imao pozitivan efekat na pohađanje škole i stopu diplomiranja. Kadetska komanda američke vojske, koja sponzoriše najveći JROTC program, navela je u saopštenju da su njeni instruktori prošli kroz „naporni“ proces provere i da su sve optužbe o nedoličnom ponašanju bile istražene, obično od strane školskih okruga koji su angažovali JROTC instruktore kao civilne zaposlene.

Osnovan tokom Prvog svetskog rata, JROTC program je narastao da u njemu služi pola miliona tinejdžera svake godine. Njegovi instruktori su penzionisani oficiri ili podoficiri.

Za vojsku, koja se borila da ispuni svoje ciljeve regrutacije u armiji koja se sastoji samo od dobrovoljaca, JROTC je takođe viđen kao potencijalno važno oruđe za regrutovanje; Učenici srednjih škola sa JROTC programima imaju više nego dvostruko veće šanse da se prijave nakon diplomiranja, prema kadetskoj komandi vojske.

Program je usmeren na škole sa visokom populacijom učenika sa niskim primanjima. Širom zemlje, škole sa većinskim manjinama imaju skoro tri puta veće šanse da imaju JROTC program od škola sa većinskim belcima, prema analizi Tajmsa.

Priroda programa nudi instruktorima neobičan nivo pristupa deci kojoj su mentori, prema intervjuima sa bivšim učenicima i instruktorima. Često radi uučionicama i školskim objektima, a često i studentima od njih se traži da učestvuju u aktivnostima posle škole, vikendom i van države, gde instruktori ponekad krše pravila okruga komunicirajući sa učenicima preko ličnih mobilnih telefona ili ih vozeći u sopstvenim vozilima.

Slab nadzor je omogućio nekim instruktorima da se više puta ne ponašaju. Najmanje sedmoro onih koji su krivično optuženi već su bili označeni zbog prethodnih navoda o nedoličnom ponašanju, ali im je dozvoljeno da ostanu na poslu.

Mnogi instruktori optuženi za seksualno nedolično ponašanje izjasnili su se krivim, iako je Hardin osporio optužbe za seksualne napade protiv njega i na kraju se izjasnio da se ne osporava za nepovezanu optužbu koja nije uključivala seksualno nedolično ponašanje, ali mu je efektivno zabranila da radi kao nastavnik. Niko od instruktora koji je povezan sa zlostavljanjem opisanim u ovom članku ili njihovi advokati nisu pristali da budu intervjuisani.

„Postoji toliko vere, samopouzdanja i poverenja u ove pozicije instruktora“, rekao je Džo Vilijams, bivši narednik marinaca koji je šest godina radio kao JROTC instruktor u Misisipiju i Kanzasu i koji je bio prvi koji je izrazio zabrinutost za Hardina sa školskim administratorima. „Imamo ove pojedince koji koriste to poverenje kao štit".

Kada je iznela optužbe protiv svog instruktora JROTC vazduhoplovstva u Šarlotu, Severna Karolina, Dominik Mikson se zapitala da li će joj neko poverovati.

Instruktor, Bred Gibson, imao je gomilu medalja i traka zarađenih za 24 godine službe. Nakon penzionisanja iz aktivne službe, angažovan je da vodi vojni program u svojoj alma mater, srednjoj školi za nezavisnost.

Mikson se pridružila JROTC-u kao brucoš, nadajući se da će otići sve četiri godine i nastaviti moguću karijeru u vazduhoplovstvu. Gibson, koji je tada imao 44 godine, u početku je bio prijateljski nastrojen mentor, ali je s vremena na vreme flertovao, rekao je Mikson istražiteljima 2010.

Zatim, dok je jednog dana radila sama na zadatku u zadnjem delu kompleksa JROTC, rekla je, on je prišao pored nje i počeo da joj trlja butinu. Zatim je pomerio ruku uz njenu košulju, poljubio je u vrat i polizao joj uši, izvestio je Mikson.

Ona je incident prijavila u roku od nekoliko dana nastavniku, koji ju je uputio policajcu u kampusu. Ali njen izveštaj nije otišao nikuda.

Školski administrator rekao je policijskim istražiteljima da je Gibson ranije bio savetovan za „granično neprikladno ponašanje sa svojim učenicama“, kaže se u evidenciji, ali mu je dozvoljeno da nastavi da vodi JROTC program.

Miksonova je bila ta koja je izbačena iz programa.

„Osećala sam se zarobljeno“, rekla je Mikson. „Osećao sam se usamljeno u uglu. Osećao sam se kao da smo samo ja, ja i ja.”

Osam godina kasnije, mnogo nakon što je diplomirala, Miksonova je dobila poziv od policajca iz Šarlota: 16-godišnja učenica je podnela novu prijavu o Gibsonu.

Optužbe iz 2018. navele su vlasti da ponovo otvore Miksonov slučaj. Pre dve godine, Gibson se izjasnio krivim za nepristojno ponašanje sa obe devojke. Osuđen je na pet godina uslovno i morao je da se prijavi kao seksualni prestupnik.

Školski okrug je odbio da komentariše slučaj, pozivajući se na poverljivost osoblja. Gibson nije odgovorio na poruku za komentar.

Zapisi objavljeni u skladu sa zakonima o javnom objavljivanju pokazuju slučajeve širom zemlje u kojima su instruktori JROTC-a koji su završili sa krivičnim prijavama bili predmet pritužbi studenata u prošlosti, uključujući Čikago, Casa Grande, Arizona, i Mandeville, Luizijana.

U slučaju Bauer, druge zabrinutosti u vezi Hardinog ponašanja pojavile su se mesecima pre nego što se ona oglasila.

Vilijams, instruktor JROTC-a koji ga je prijavio, prisetio se da mu je Hardin dao nepristojan komentar o studentkinji u bikiniju. Zatim, kada su mu neki učenici došli sa izveštajem da su videli nekoliko tekstualnih poruka koje je Hardin poslao jednoj učenici, rekao je Vilijams, izneo je problem školskim administratorima.

Ali rekao je da se suočio sa intenzivnim otporom.

Školski zvaničnici nisu odgovorili na zahteve da se razgovara o slučaju. Ali sudski zapisnici pokazuju da je usledila policijska istraga. Bauerova ga je u početku branila, rekavši u nedavnom intervjuu da nije otkrila svoje susrete sa Hardinom u to vreme jer se plašila da će biti izopštena.

Hardin tada nije optužen i završio je prijavljivanjem za novu ulogu u JROTC programu dva sata udaljenom od Picaiunea.

U učionicama JROTC-a instruktori nisu samo nastavnici. Oni su nadređeni oficiri, a učenici se uče da prate lanac komandovanja.

„Poslušnost je prva lekcija koju svako vojno lice mora da nauči“, kaže se u jednom od udžbenika programa.

Žrtve zlostavljanja kažu da je dinamika moći u programu otežala odupiranje seksualnim napadima.

Sa najmanje 33 instruktora optužena za seksualne zločine između nastavnika i učenika u proteklih pet godina, JROTC program je zabeležio jedno hapšenje na svaka 232 mesta instruktora. Ne postoji nacionalni sistem za praćenje zlostavljanja prosvetnih radnika, ali Tajms je pregledao informacije o hapšenju za r srednjoškolske nastavnike puštaju tri najveća školska okruga u državi — okrug Majami-Dejd, Florida, okrug Hilsboro, Florida i Los Anđeles — zajedno sa petogodišnjim disciplinskim dosjeima u Pensilvaniji, koji proaktivno nadgledaju hapšenja nastavnika.

U poređenju sa svakom od tih jurisdikcija, JROTC program je mnogo češće beležio optužbe za seksualno nedolično ponašanje nastavnika i učenika — 68% više od sledeće najveće stope slučajeva.

Bauer je rekla da je Hardin nastavio da ima seksualne odnose sa njom nekoliko meseci nakon što je prešao na novi posao u drugu školu. Zamolio bi je da se sretnu, rekla je, i postepeno je počela da shvata da više ne treba da odgovara.

Na kraju je rekla majci, a potom policiji. Hardin je 2017. godine optužen za šest tačaka seksualnog zlostavljanja.

Na kraju se izjasnio da ne osporava manji zločin, doprinoseći zlostavljanju ili zanemarivanju deteta, pri čemu nije priznao nikakvo seksualno nedolično ponašanje, ali je rekao da nije obavestio vlasti o nepovezanom mogućem zlostavljanju ili zanemarivanju koje je Bauer pretrpeo kod kuće. Jedan sudija je odbio sporazum o priznanju krivice. Drugi sudija je takođe odbio. Advokati odbrane su na kraju dobili saslušanje pred trećim sudijom, koji je prihvatio dogovor.

Hol Kitrel, okružni tužilac u ovom slučaju, rekao je da su tužioci uvek verovali Baueru, ali da su morali da razmotre verovatnoću da dobiju slučaj.

Tužioci su pristali na izjašnjavanje o krivici jer je to Hardinu dalo dosije o krivičnom delu i zabranilo mu da radi kao nastavnik, rekao je Kitrel.

Hardin je odbio intervju, ali je u kratkom razgovoru naglasio da su prvobitne optužbe protiv njega odbačene.

Bauer je rekla da je to iskustvo zauvek promenilo njen pogled na muškarce, pravosudni sistem, škole i vojsku.

„Ljudi koji bi trebalo da štite našu zemlju, da li oni zaista štite svoj narod? rekla je Bauer.

Nikada se nije pridružila marincima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja