00:38

NEMCI DRHTE OD STRAHA PRED RUSIJOM! Eksperti za Kurir TV: Ako Rusija ukine gas Evropi SLEDI NAJCRNJI SCENARIO

ŠOKANTNO

NEMCI DRHTE OD STRAHA ZBOG PUTINA! Eksperti za Kurir TV: Ako Rusija ukine gas, Berlin gubi još 193 MILIJARDE DOLARA

Planeta -

Ekonomista Bojan Dimitrijević dotakao se redovnog godišnjeg remonta gasovoda Severni tok, ali i same Nemačke gde je naveo najgore moguće scenarie koje ih očekuju.

Gasovod Severni tok 1, koji vodi od Rusije ka Nemačkoj, zatvoren je juče zbog redovnog godišnjeg remonta. U Berlinu se plaše da će održavanje gasovo da perasti u ruski embago i spremaju se za hladnu zimu, javljaju nemački mediji.

Goran Radosavljević ,profesor fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, smatra da se Nemci sa razlogom plaše jer oni i dalje lutaju u energetskom smislu.

- Kod nas ima izreka, koga zmija ujede i guštera se plaši. Nemci u proteklih 20 godina lutaju u energetskom smislu. Oni su planirali da u prethodnlih 20 godina grade svoju energetiku na gasu. Zato su i gradili Severni tok 1 i 2. Ovaj redovni godišnji remont je pokrenut je nekoliko nedelja ranije, ali ono što je drugačije je što se delovi šalju u druge zemlje. A te zemlje su uvele sankcije Rusiji što pravi problem. Tako da se Nemci sa razlogom plaše. Međutim ni Rusi nemaju tržište da prodaju svoj gas - rekao je Radosavljević.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Ekonomista Bojan Dimitrijević ističe da su Nemci napravili veliku grešku što nisu pustili u pogon Severni tok 2, jer tada straha od produžetka remonta ne bi bilo.

- Sada se vidi koliko je velika greška Nemačke što nije završila i pustila u pogon Severni tok 2. Jer tada ovog straha od produžetka remonta ne bi bilo. Nemačka ima nekoliko desetina atomskih centrala, ali kada je Merkelova donela odluku da se prekine sa time sasda samo dve i po elektrane rade. Kako god okrenete Nemačka nema alternativu - rekao je Dimitrijević.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Ekonomista se potom i osvrnuo na najgori mogući scenario.

- U slučaju da se potpuno obustavi gas Nemačka bi imala 193 milijarde dolara gubitka za 6 meseci. Znači blizu 400 milijardi dolara za godinu dana. To bi značilo pad BDP od 12% i da bi bez posla ostalo pet i po miliona ljudi. U ovom trenutku prekid snabdevanja ruskog gasa bio bi ravan katastrofi - rekao je Dimitrijević.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:44

NEMAČKA JE META RUSKIH HAKERA! Vitorović za Kurir TV tvrdi: Potrebno im je još 80% specijalaca da bi imali kako DA SE BRANE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track