POKUŠAVAJU DA NAPRAVE RAZDOR IZMEĐU RUSIJE I KINE! Eksperti za Kurir tv: Postoji veliki strah od njihovog odnosa OVAKO IH SVAĐAJU
Foto: Profimedia, AP Ju Peng, EPA Mikhail Metzel Kremlin Sputn, EPA Sean Gallup Pool

strateško partnerstvo

POKUŠAVAJU DA NAPRAVE RAZDOR IZMEĐU RUSIJE I KINE! Eksperti za Kurir tv: Postoji veliki strah od njihovog odnosa OVAKO IH SVAĐAJU

Planeta -

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević i Zoran Spasić, dikrektor Centra za saradnju sa zemljama Azije složili su se da Kina može imati samo pozitivan uticaj na rešavanje spora između Rusije i Ukrajine.

Spasić je istakao da neutralan stav koji je Kina zauzela podržava veliki broj zemalja, te da se ona pojavila na svetskoj sceni kao sila sa kapitalom, a ne sila sa oružjem, kao što je to SAD.

- Kina je slala pomoć Ukrajini, Si je pokrenuo globalnu inicijativu, mnogo zemalja podržava stavi Kine, a to je neutralnost - istakao je Spasić.

eksperti
foto: Kurir televizija

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević istakao je da je siguran da će se odnos Kine i Rusije samo razvijati.

- Kina odbija da uđe u ono što zastupa zapad, a to je da uđe u jednu vrstu konfrontacije sa Rusijom. Oni razumeju položaj Rusije, mi sada imamo sukob velikih sila, a kada se to događa, ideologija je marginalna. Siguran sam da će se odnos Kine i Rusije razvijati - kaže Dobrosavljević.

Zoran Spasić je istakao da nema teritorijalnih sporova između Rusije i Kine i da to nikada nije bilo u smislu kineske politike.

- Kina vodi posebnu politiku. Ima mnogo dezinformacija, jer se zapad plaši savezništva Rusije i Kine. Oni ne žele direktnu konfrotaciju sa Rusijom, oni žele da Ukrajinci ginu za njihov interes - ističe Spasić.

eksperti
foto: Kurir televizija

Kina će uskoro postati vodeća ekonomija na planeti.

- Mi ulazimo u jedan novi period podele sveta i sada je i SAD-u jasno da ne mogu biti jedina vodeća sila na svetu. Oni su odlučili da prepuste drugim velikim silama da uređuju evroazijski prostor - kaže Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar.

Uticaj Kine može biti u toj meri dobar da reši sukob između Ukrajine i Rusije.

- Suština je u tome što je Kina došla sa kapitalom na svetsko tržište, nije došla sa oružjem i pravljenjem vojnih baza, već sa ekonomijom - istakao je Zoran Spasić, dikrektor Centra za saradnju sa zemljama Azije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:36

Kina uvela razne mere radi podsticanja oporavka potrošnje usred pandemije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track