ROBO-RIBE U BORBI PROTIV MIKROPLASTIKE: Kineski naučnici razvili oružje za borbu protiv zagađenja okeana VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

borci protiv zagađenja

ROBO-RIBE U BORBI PROTIV MIKROPLASTIKE: Kineski naučnici razvili oružje za borbu protiv zagađenja okeana VIDEO

Planeta -

Istraživači u Kini pronašli su novi način borbe protiv zagađenja okeana - razvijanjem malih robotskih riba koje jedu mikroplastiku.

Meke na dodir i veličine samo 1,3 cm, ove robo-ribe već mogu da usisavaju mikroplastiku u plitkoj vodi, saopštio je tim kineskih naučnika sa Univerziteta Sečuan u jugozapadnoj Kini.

Mikroplastika su sitne čestice koje se krune sa većih plastičnih predmeta kao što su flaše ili sintetička odeća, i koje se nalaze praktično svuda na Zemlji, ugrožavajući životnu sredinu, kao i zdravlje životinja i ljudi. Te sićušne čestice probijaju se u hranu koju jedemo i vodu koju pijemo, a takođe su pronađene u ljudskoj krvi, plućima, pa čak i u nerođenim fetusima.

Naučnici u Kini se sada nadaju da će robotske ribe moći da sakupljaju mikroplastiku van površine vode, na dubljim nivoima i da pruže informacije o zagađenju mora u realnom vremenu, rekao je Vang Jujan, jedan od istraživača koji je razvio robo-ribu.

"Razvili smo laganog minijaturizovanog robota. Može se koristiti na mnogo načina, na primer u biomedicinskim ili opasnim operacijama, kao što je mali robot koji se može lokalizovati na deo vašeg tela kako bi vam pomogao da eliminišete neku bolest", rekao je on.

Crna robotska riba je osvetljena što joj pomaže da zamahne perajima i da pomera telo. Naučnici mogu da kontrolišu ribu pomoću svetlosti kako bi izbegli da se zaleti u druga stvorenja ili čak brodove.

Ako je pojedu druge ribe, može da se svari bez štete jer je napravljena od poliuretana, koji je takođe biokompatibilan, rekao je Vang.

Riba je u stanju da apsorbuje zagađivače i da se izleči čak i kada je oštećena. Može da pliva do 2,76 dužina tela u sekundi, brže od većine veštačkih mekih robota.

"Uglavnom radimo na sakupljanju. To je kao robot za uzorkovanje i može se više puta koristiti“, rekao je Vang.

Stručnjaci i aktivisti za zaštitu životne sredine na prošlomesečnoj konferenciji Ujedinjenih nacija o okeanu upozorili su da zagađenje plastikom predstavlja rastuću pretnju za morski život i ljude.

Studije pokazuju da 11 miliona tona plastike završi u okeanu svake godine i da bi se to moglo utrostručiti do 2040. ukoliko se ne smanje proizvodnja i upotreba kontejnera za bacanje.

Kurir.rs/Juronjuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track