SAGA U ITALIJI SE NASTAVLJA: Predsednik Matarela ODBIO OSTAVKU PREMIJERA, pozvao Dragija da pred Parlamentom da izjavu
Foto: EPA / GIUSEPPE LAMI

ostavka dragia

SAGA U ITALIJI SE NASTAVLJA: Predsednik Matarela ODBIO OSTAVKU PREMIJERA, pozvao Dragija da pred Parlamentom da izjavu

Planeta -

Italijanski predsednik Serđo Matarela odbio je da prihvati ostavku premijera Marija Dragija, u političkoj krizi za koju su stručnjaci upozorili da bi treću po veličini ekonomiju evrozone mogla da pošalje na vanredne izbore.

Matarela "nije prihvatio ostavku i pozvao je premijera da se pojavi pred parlamentom kako bi dao izjavu“, saopštila je predsednička palata, usred izveštaja da će se Dragi obratiti parlamentu sledeće nedelje da vidi da li ima potrebnu većinu da ostane na čelu vlade.

Dragi je ranije danas ponudio ostavku uprkos tome što je tog dana dobio glasanje o poverenju u Senatu. Populistički Pokret pet zvezdica bojkotovao je glasanje, dovodeći njegovu koaliciju u krizu. Glasanje je bilo 172 prema 39 za predlog zakona za pomoć Italijanima koji se suočavaju sa rastućim troškovima energije, ali su senatori Pet zvezdica bili odsutni, pošto su potvrdili da neće učestvovati u glasanju.

"Želim da objavim da ću večeras predati ostavku predsedniku“, rekao je Dragi svom kabinetu. On je rekao da uslovi neophodni da se nastavi sa koalicionom vladom "više ne postoje" i da je "pakt poverenja na kome se vlada zasniva nestao".

Dragi je u više navrata jasno stavio do znanja da su populisti među koalicionim partnerima koji su se prošle godine potpisali da budu deo njegove vlade i da on neće nastaviti bez njih.

Mandat ovog parlamenta ističe u proleće 2023. Ako Matarela ne smisli rešenje kojim bi se omogućilo da Dragijeva vlada nastavi sa radom, očekuje se da će raspustiti zakonodavno telo i raspisati prevremene izbore, koji bi mogli da budu zakazani već krajem septembra.

Matarela je postavio bivšeg šefa Evropske centralne banke – poznatog kao "Super Mario“ zbog načina na koji je spasao evro - za premijera kako bi da izvukao Italiju iz krize izazvane pandemijom kovida i postavio osnove za korišćenje milijardi evra iz evropskih fondova za oporavak. Pokret Pet zvezdica pridružio se širokoj koaliciji nacionalnog jedinstva, koja je uključivala stranke desnice i levice.

Ali Pet zvezdica je poslednjih godina ostao bez značajne podrške i žalili su se da su njihovi interesi ignorisani. Kada je reč o meri izglasanoj danas, oni su se protivili odredbi zakona na osnovu kob si se Rimu omogućilo da upravlja spalionicom smeća na periferiji italijanske prestonice koja je hronično zagušena smećem.

Odredba o smeću bila je samo deo zakona koji smanjuje poreze na benzin i dizel gorivo, i koji produžava olakšice za račune za komunalne usluge, ali je lider Pet zvezdica Đuzepe Konte citirao odredbu o smeću kada je u sredu, 13. jula, kasno najavio da će njegovi poslanici bojkotovati glasanje.

Nekoliko senatora je osudilo odluku Kontea. Biti u vladi "nije kao da uzmete jelovnik i odlučite da nećete predjelo ali hoćete sladoled", rekla je Ema Bonino, koja vodi malu proevropsku stranku. Drugi su primetili da je Dragi postao sve važnija figura u Evropi dok Rusija vodi rat protiv Ukrajine, posebno sa predstojećim odlaskom britanskog premijera Borisa Džonsona.

Saveznik lidera desnog centra Silvija Berluskonija, bivšeg premijera Italije, tvrdio je u Senatu da bi kolaps Dragijeve vlade mogao da izazove "destabilizaciju Evrope“.

"Učinili biste uslugu Putinu“, rekao je senator Antonio Sakone.

Dragi je vladao uz podršku gotovo svih glavnih italijanskih stranaka, sa izuzetkom brzorastuće, krajnje desničarske Braće Italije, koja zahteva da Matarela raspusti parlament i Italijanima dozvoli da svoje mišljenje izraze na biralištima.

Kurir.rs/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track