SVE JE BOLJE OD LEDENOG STANA, POD USLOVOM DA IMA STRUJE I OGREVA: Nemci u strahu navalili na električne grejalice i peći na drva
Foto: Profimedia

sankcije i posledice

SVE JE BOLJE OD LEDENOG STANA, POD USLOVOM DA IMA STRUJE I OGREVA: Nemci u strahu navalili na električne grejalice i peći na drva

Planeta -

Nemci u strahu od nestašica gasa na jesen i zimu pojačano kupuju električne grejalice iako agencije za zaštitu potrošača upozoravaju na neekonomičnost ovakve vrste grejanja.

"Beležimo natprosečno veliku potražnju za grejalicama", saopštio je jedan lanac prodavnica kućnih aparata.

Drugi lanac prodavnica građevinskog materijala registrovao je 100 posto veću potražnju nego u istom razdoblju prošle godine. "Potražnja je naglo porasla poslednje tri nedelje", rečeno je iz tog lanca.

Istovremeno, prenosi Hina pisanje nemačkih mecija, osim ogromnog porasta potražnje za kaloriferima, skočila je i potražnja za drugim alternativama gasu poput peći na drva i ugalj.

Kako javlja agencija dpa, građani Nemačke sve više strahuju da bi Rusija u potpunosti mogla da prekine isporuke gasa u Nemačku. Građani koji žive u stanovima koji pripadaju nekoj od stambenih kompanija poput Vonovije strahuju i od najavljenog sniženja noćne temperature u stanovima ove kompanije.

Stručnjaci procenjuju da bi prava navala na električne grejalice mogla da usledi na jesen kada se građani vrate sa letnih odmora.

Istovremeno, agencije za zaštitu potrošača upozoravaju na visoke cene grejanja ovakvim uređajima i ukazuju na to da je grejanje na struju pogodno samo u slučaju kratkoročnog kvara ili nestanka grejanja.

Dugoročno grejanje na struju nema smisla. Tri puta je skuplje od gasa, rekao je Rajnhard Loh iz Kancelarije za zaštitu potrošača savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije.

Trenutno u Nemačku Severnim tokom 1 ne dolazi gas zbog remonta postrojenja. Mnogi strahuju da Rusija nakon jednonedeljnog remonta neće više pustiti gas kroz ovaj cevovod kojim dolazi većina gasa iz Rusije za Nemačku.

Od napada Rusije na Ukrajinu Nemačka pojačano traži druge izvore gasa poput pojačanog uvoza tečnog gasa, ali eksperti upozoravaju da bi potpuna zavisnost od ruskog gasa mogla da potraje još godinama.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track