ZA SVAKI SLUČAJ: Građani Njujorka dobili uputstva šta da rade u slučaju nuklearnog napada VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

rat i posledice

ZA SVAKI SLUČAJ: Građani Njujorka dobili uputstva šta da rade u slučaju nuklearnog napada VIDEO

Planeta -

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama grada Njujorka stala je iza svoje odluke da objavi video snimak koji stanovnicima savetuje kako da prežive nuklearni napad, nakon što su neki doveli u pitanje "tajming" objavljivanja uputstva.

Cilj kampanje je da se građani informišu o načinima da budu bezbedni u slučaju da nuklearno oružje bude usmereno na Njujork, rekao je portparol administracije Rojtersu.

"Nema direktne pretnje po grad, ali smatrali smo da je važno da se pozabavimo ovom temom“, rekla je Alison Penisi, šef odeljenja za odnose s javnošću u Upravi za vanredne situacije.

U snimku od 90 sekundi predstavljena su tri koraka koje Njujorčani treba da slede u slučaju "velikog udara“, iako su zvaničnici rekli da je mogućnost napada "veoma mala“.

U videu se navodi da ljudi treba da potraže zaklon unutar zgrade dalje od prozora, da ostanu u zatvorenom prostoru kako bi smanjili izloženost radioaktivnoj prašini i da prate medije za zvanična saopštenja.

Javnost je bila podeljena.

"Mislim da je vido uznemirujuć", rekla je za Rojters Loren Hurvic, agent za nekretnine iz Njujorka. "Iskreno, trenutno ima toliko drugih stvari o kojima treba da brinete. Ako treba negde da nađem sklonište, svakako ću to učiniti“.

S druge strane, Met Devin, trgovac u tehnološkoj kompaniji, rekao je da smatra da je objavljivanje snimka opravdano. "Pre svega kao mera predostrožnosti. Da budem iskren, uplašen sam. Plašim se. Mnogo razmišljam o tome“.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da savezna vlada nije imala nikakvu ulogu u objavljivanju snimka i istakao da ne veruje da je to rezultat obaveštajnih podataka.

Članica gradskog veća Njujorka Džoan Ariola, koja predsedava komitetom koji nadgleda odeljenje za upravljanje vanrednim situacijama, rekla je za Rojters da je saopštenje javnog servisa jedno od mnogih koja su kreirana na osnovu pitanja koja su postavili stanovnici.

Video je objavljen u trenutku kada raste zabrinutost oko potencijalne upotrebe nuklearnog oružja dok Zapad odgovara na rusku invaziju na Ukrajinu. Prošle nedelje bivši ruski predsednik Dmitri Medvedev upozorio je da bi bilo "apsurdno" kazniti zemlju kao što je Rusija koja ima pozamašne nuklearne kapacitete.

Ruski zvaničnici su takođe upozorili Sjedinjene Države i njihove saveznike da izbegavaju bilo kakve akcije koje bi mogle dovesti do nuklearnog rata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track