AMERIKANCI OBJAVILI SATELITSKE SNIMKE: Ovo je dokaz tajnih sastanaka Rusije i Irana! FOTO
Foto: Foto Printscreen Youtube

rat u ukrajini

AMERIKANCI OBJAVILI SATELITSKE SNIMKE: Ovo je dokaz tajnih sastanaka Rusije i Irana! FOTO

Planeta -

Ruska delegacija posetila je aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta u poslednjih mesec dana kako bi ispitala dronove koji mogu da nose oružje, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, a to pokazuju i satelitski snimci.

iranski dronovi
foto: Printscreen/CNN

Iran je pokazao dronove Šahed-191 i Šahed-129, takođe poznate kao UAV ili bespilotne letelice, Rusiji na aerodromu Kašan južno od Teherana u junu, rekli su američki zvaničnici za CNN. Obe vrste dronova su sposobne da nose precizno navođene rakete.

"Imamo informacije da se iranska vlada sprema da Rusiji obezbedi nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice sposobne za oružje“, rekao je Salivan CNN-u. "Procenjujemo da je zvaničnoj ruskoj delegaciji nedavno prikazana grupa izlog iranskih bespilotnih letelica koje su sposobne za napad“, dodao je Saliven.

"Objavljujemo ove slike snimljene u junu koje pokazuju iranske bespilotne letelice koje je delegacija ruske vlade videla tog dana. Ovo ukazuje na stalni interes Rusije za nabavku iranskih bespilotnih letelica sposobnih za napad", dodao je on.

Salivan je rekao da je, prema saznanjima SAD, poseta u junu "bila prvi put da je ruska delegacija posetila ovaj aerodrom radi ovakvog prikaza“. Ruska delegacija je ponovo posetila aerodrom radi slične "izložbe" 5. jula, rekli su zvaničnici.

Vest stiže u trenutku kada američki predsednik Džo Bajden završava svoju turneju po Bliskom istoku, gde je Iran bio ključna tačka diskusije između SAD, Izraela, Saudijske Arabije i zemalja Zaliva. Američki zvaničnik rekao je za CNN da rastuće partnerstvo između Irana i Rusije pokazuje zašto SAD treba da zadrže svoje prisustvo i uticaj na Bliskom istoku.

Bajden je i dalje pod sve većim pritiskom bliskoistočnih saveznika da smisli održiv plan za obuzdavanje ambicija Irana, pošto su nade u oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. izbledele nakon zaustavljenih pregovora u Dohi, u Kataru, prošlog meseca.

Zvaničnici Bele kuće otkrili su ranije ove nedelje da američki obaveštajni podaci sa kojih je nedavno skinuta poverljivost ukazuju da se očekuje da će Iran isporučiti Rusiji "stotine“ bespilotnih letelica za upotrebu u ratu u Ukrajini, pri čemu se Iran sprema da počne da obučava ruske snage o tome kako da upravljaju njima već od krajem jula.

Rusija se, kako SAD sada veruju, očigledno okrenula Iranu da joj pomogne da popuni svoje zalihe dronova. Međutim, nejasno je koliko će ti dronovi biti sofisticirani ili efikasni.

Rusija se ranije obraćala Kini za pomoć u podršci njenom ratu u Ukrajini, objavili su američki zvaničnici u martu. Do kraja maja, SAD nisu videle nikakve dokaze da je Kina pružila bilo kakvu vojnu ili ekonomsku podršku Rusiji za invaziju, rekao je Salivan novinarima tada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track