UHAPŠEN JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH MEKSIČKIH NARKO BOSOVA: Pogledajte kako je pao čovek koji je stvorio El Čapa VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

meksiko

UHAPŠEN JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH MEKSIČKIH NARKO BOSOVA: Pogledajte kako je pao čovek koji je stvorio El Čapa VIDEO

Planeta -

Meksički narko bos koji je na listi najtraženijih u Sjedinjenim Državama, uhapšen je u Meksiku.

Rafael Karo Kintero uhapšen je u na severu Meksika, rekao je Frans presu izvor u ministarstvu ratne mornarice ali nije želeo da iznosi detalje.

Gardijan, koji za njega navodi da je "narkos svih narkosa", piše da je Kintero uhapšen u petak oko podneva nakon što ga je pas tragač Maks pronašao kako se skriva u grmlju na području mesta San Simon u meksičkoj državi Sinaloa.

Lokacija na kojoj je uhapšen je u planinskom području blizu granice s državom Čivavom.

Gotovo istovremeno, u blizini priobalnog grada Los Močisa srušio se helikopter blek hok meksičke mornarice u kojem je bilo 15 ljudi, a njih 14 je na mestu poginulo. Prema prvim informacijama, uzrok pada je "nesrećan slučaj", ali sve je još pod istragom.

Karo Kintero (69) je bio na listi 10 najtraženijih begunaca FBI zbog otmice, mučenja i ubistva specijalnog agenta američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) u Meksiku 1985. godine, navodi FBI.

Vašington je nudio 20 miliona dolara za njegovo hapšenje. Meksikanac je jedan od osnivača prvog velikog narko kartela Gvadalahare krajem 1970ih.

"Zadržao je uticaj u kartelu Sinaloi i u organizaciji za krijumčarenje droge Karo-Kinteru", dodaje FBI.

Jedan od najuticajnijih ljudi koji su u međuvremenu preuzeli ogroman deo poslovanja Kinterovog klana bio je i Hoakin Guzman poznat po nadimku El Čapo.

Prvi put je uhapšen 1985. i osuđen u Meksiku na 40 godina zatvora. Zbog formalno pravnog pitanja pušten je 2013. Meksičko pravosuđe je nedugo zatim ponovo zatražilo njegovo hvatanje.

I SAD je ponovo zatražio njegovo hapšenje i izručenje zbog otmice i ubistva Enrikea "Kikija" Kamarene, američkog agenta meksičkog porekla, kao i zbog krijumčarenja droge.

"Nisam ga oteo, nisam ga mučio, nisam ga ubio", rekao je u razgovoru za neseljnik Proceso u julu 2016. dok je još bio u bekstvu. "Moja jedina krivica je što sam bio na mestu zločina", dodao je.

Vođa kartela Gvadalahare, Migel Angel Feliks Galjardo u zatvoru je od 1989. zbog ubistva Kamarene. I on negira da je učestvovao u ubistvu agenta.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track