Pola veka francusko-nemačkog pomirenja

Pola veka francusko-nemačkog pomirenja

Planeta -
De Gol je 5. septembra 1962. godine posetio Nemačku i tada, u euforičnom govoru, rekao "da živi Bon, Nemačka i nemačko-francusko prijateljstvo"

BERLIN - Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele i njegov francuski kolega Loran Fabius su danas, na narodnoj svečanosti u nekadašnjoj prestonici Bonu, obeležili pola veka nemačko-franucuskog prijateljstva. Na današnji dan 1962. godine ono je započeto dolaskom bivšeg francuskog predsednika Šarla De Gola u posetu prvom nemačkom posleratnom kancelararu Konradu Adenaueru.

"Nemačko-francusko prijateljstvo je dragocenost naše evropske politike", rekao je Vestervele, naglasivši da je to prijateljstvo duboko usađeno u narodima dve zemlje, dok je njegov francuski kolega naglasio da Nemačka i Francuska uzajamno trebaju jedna drugoj. "Mi u sebi nosimo jedno nasleđe....mi moramo Evropu ponovo da dovedemo na put budućnosti..."rekao je Fabius, povodom evro-krize i, u jednoj diskusiji sa đacima, pozvao mlade Nemce da više uče francuski jezik.

De Gol je 5. septembra 1962. godine posetio Nemačku i tada, u euforičnom govoru, rekao "da živi Bon, Nemačka i nemačko-francusko prijateljstvo", što se tumači kao kamen temeljac u procesu pomirenja duboko neprijateljskih zemalja za vreme Drugog svetskog rata i takođe bile na različitim stranama u Prvom svetskom ratu.

Denauer i de Gol, koji je u gostima govorio nemački, slavljeni su tada u Bonu, a par meseci ranije su, u čuvenoj katedrali u Remsu, u kojoj je krunisano 25 francuskih kraljeva, prisustvovali takozvanoj misi pomirenja, koju su Francuzi ove godine jubilarno obeležili u prisustvu nemackcog političkog i državnog vrha. Posle mise pomirenja i De Golove posete Bonu 22. januara 1963. godine je taj proces pomirenja dobio i oficijenu stranu, potpisivanjem Jelisejskih ugovora o nemačko-franucuskoj saradnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track