Bil Klinton i Obama u lošim odnosima

Moraju da se trpe

Bil Klinton i Obama u lošim odnosima

Planeta -
Nekadašnji predsednik SAD doći će na konvenciju kako bi pomogao sadašnjem predsedniku SAD, ali pitanje je da li je to dobro ili loše za izbore

ŠARLOT - Pojavljivanje bivšeg američkog predsednika Bila Klintona na večerašnjoj konvenciji demokrata u Šarlotu moglo bi da bude "mač sa dve oštrice", ocenjuje agencija "Blumberg" u poslednjoj analizi. Klinton bi mogao da pomogne Baraku Obami da dođe do glasova belih glasača u SAD, ali i da podseti na dobre ekonomske prilike tokom svoje vladavine, što bi birače moglo da demotiviše da danas glasaju za aktuelnog predsednika, kada Amerika prolazi kroz krizu, navodi se u analizi.

"Blumberg" podseća da Obama i Klinton nisu u naročito prijateljskim odnosima, pogotovo što je bivša prva dama Hilari 2008. godine bila u političkom ratu sa Obamom oko osvajanja demokratske predsedničke nominacije. "Postoji mogućnost da Klinton zaseni Obamu, ali i pored toga, veći značaj ima podršku koju će dobiti od bivšeg predsednika", kaže Daglas Brinkli sa Rajs univerziteta u Hjustonu.

On dodaje da Obama i Klinton nisu bliski i da nema prijateljstva između njih dvojice, ali da moraju da se tolerišu, naročito ako se ima u vidu i uloga Hilari kao državne sekretarke. Analitičar i konsultant "Blumberga" Metju Doud smatra da demokrate pažljivo moraju da odmere kako da predstave Klintona na konvenciji. "Postoji šansa da neopredeljeni birači kažu "Obama nije taj tip predsednika i ja ću dati glas drugome", ako bude preveliko poređenje sa Klintonom", navodi Doud.

Obamin tim, što se smatra neuobičajenim, još nije upoznat sa govorom koji će Klinton večeras prezentovati. Da bi podršku Klintona želeli i republikanci, pokazao je Mit Romni, ocenivši tokom kampanje da je Obama napustio Klintonovu političku doktrinu i njegove ideje."Mogli bi da pomislimo da je u pitanju samo lični odnos sa Klintonovima, ali su stvari mnogo dublje", rekao je Romni, osvrćući se na odnose u demokratskom taboru.

Klinton i danas uživa solidnu podršku u javnom mnjenju SAD - po julskoj anketi "Galupa" dve trećine ispitanika ima pozitivno mišljenje o njemu. Tokom njegovog osmogodišnjeg mandata na čelu Amerike, nezaposlenost je pala sa sedam na ispod četiri odsto, dok danas iznosi 8,3 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track