RUSIJA GUBI RAT DO 2023. GODINE: Američki general dao svoju procenu baziranu na ISCRPLJENOJ PUTINOVOJ VOJSCI! VIDEO
Foto: Printscreen Yt

sumnjivo

RUSIJA GUBI RAT DO 2023. GODINE: Američki general dao svoju procenu baziranu na ISCRPLJENOJ PUTINOVOJ VOJSCI! VIDEO

Planeta -

Ukrajina bi mogla da potisne ruske snage nazad na svoje predratne granice do 2023. godine — brišući svoje teritorijalne dobitke — jer su trupe predsednika Vladimira Putina „iscrpljene“, rekao je u četvrtak penzionisani američki general.

General-potpukovnik Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, rekao je za Insajder da sposobnost Ukrajine da potisne ruske trupe nazad na postojeće granice zavisi od kontinuirane podrške Zapada kroz sankcije i isporuke oružja.

„Rusi su iscrpljeni“, rekao je Hodžis. „Oni nemaju mnogo više što mogu sada da urade.

Dodao je da je veliki deo Putinove vojske već posvećen ratu, ali Rusija nije imala malo teritorijalnog uspeha da pokaže u svojim naporima posle 20 nedelja rata.

Hodžis je rekao da „puna težina“ podrške Zapada tek sada počinje da se oblikuje isporukom raketnih sistema dugog dometa — oružja koje je Ukrajina nedeljama molila od SAD i njenih saveznika.

On je dodao da će ključ uspeha Ukrajine biti izbacivanje „jedine prednosti“ Rusije: Putinovog arsenala artiljerije i raketa.

„Čini mi se da gde god Rusi nemaju ogromnu prednost u vatrenoj moći, onda Ukrajinci pobeđuju 100 puta od 100“, rekao je Hodžis. „Dakle, obezbeđivanje mogućnosti Ukrajinca da pogodi rusku artiljeriju, ruske rakete, njihovo skladište municije i komandna mesta, to je ono što uništava i remeti ono što Rusi imaju, a to je u njihovu korist.

Ukrajina takođe održava značajnu prednost u moralu, rekao je Hodžis, dok su ruske trupe zaglavljene nedostatkom resursa i sposobnosti — što ih sprečava da ostvare bilo kakav „smislen napredak“ na bojnom polju.

Ipak, Rusija je primetila određeni napredak u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, gde se sukob pojavio kao smrtonosna i spora kampanja razmene artiljerije nakon što Putinove trupe nisu uspele da zauzmu glavni grad Kijev.

Hodžis je rekao da su ruske trupe spremne da nastave da vode „rat na iscrpljivanje“, jer nemaju „ništa drugo što mogu da urade“, a Putin bi mogao da odvuče sukob do kraja godine u nadi da će Zapad izgubiti interes da podrži Ukrajinu zbog domaćih problema kao što su cene gasa i inflacija.

U ratu iscrpljivanja, rekao je Hodžis, Rusiji je potrebno neograničeno vreme, municija i osoblje. Čini se da imaju dovoljno municije, rekao je on, dok su obaveštajci Velike Britanije u ponedeljak rekli da bi nedostatak trupa mogao da natera Kremlj da regrutuje iz zatvora.

Ali, Hodges je rekao, "Mislim da su malo na satu. Ako se Zapad drži zajedno ove godine, onda mislim da će biti gotovo."

Tokom rata, mnoge zapadne zemlje su se udružile da bi uvele niz sankcija Rusiji i dale Ukrajini traženo oružje. Zauzvrat, Putin je pokušao da zapreti i izvrši pritisak na Zapad zbog njegove široke podrške Ukrajini.

Rat je takođe podstakao zapadne zemlje da se ujedine na istorijski način. Evropska unija je prošlog meseca prihvatila Ukrajinu kao zemlju kandidata za pridruživanje bloku, dok je NATO pozvao Finsku i Švedsku u alijansu u znak prkosa Putinu.

„Ako se ne držimo zajedno, ako ne isporučimo ono što smo rekli da hoćemo, onda mislim da će se Rusi srećno zadovoljiti dugim ratom, gde će samo nastaviti da upadaju i čine sve što mogu da unište Ukrajinu kao zemlju, i uništi njenu ekonomiju, i uništi ideju Ukrajine kao države“, rekao je Hodžis.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Business Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track