VANREDNO STANJE NA ŠRI LANKI Predsednik pobegao, vlada radi na gušenju nemira i rešavanju ekonomske katastrofe koja ih je zadesila
Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

posle protesta

VANREDNO STANJE NA ŠRI LANKI Predsednik pobegao, vlada radi na gušenju nemira i rešavanju ekonomske katastrofe koja ih je zadesila

Planeta -


Vršilac dužnosti predsednika Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je vanredno stanje, objavila je vlada.

Vlada Šri Lanke saopštila je da je uvođenje vanrednog stanja "svrsishodno u interesu javne bezbednosti, zaštitite javnog reda i održavanja snabdevanja i pružanja usluga od životnog značaja zajednice".

Agencija Rojters piše i da vlada nastoji da uguši nemire i da se uhvati u koštac sa ekonomskom krizom koja je zahvatila to ostrvo.

Svrgnuti predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa, koji je prošle nedelje pobegaoiz zemlje, rekao je da je preduzeo "sve moguće korake" da spreči ekonomsku krizu koja je zahvatila zemlju.

Parlament je u petak prihvatio ostavku Radžapakse, koji je prvo pobegao na Maldive, a odatle u Singapuru, nakon sto su stotine hiljada gnevnih demonstranata pre nedelju dana izašle na ulice Kolomba i zauzele njegovu službu rezidenciju i kancelarije.

Parlament Šri Lanke sastao se u subotu radi pokretanja postupka izbora novog predsednika.

Vikremesinge, saveznik Radžapakse, jedan je od glavnih kandidata da preuzme predsedničku funkciju, ali demonstranti traže da i on ode, što bi moglo da dovede do novih nemira ako bude izabran.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track