04:16

MASAKR U JUVALDEU Kobni propusti snaga reda: Deca zvala policiju iz učionice, broj mrtvih mogao je da bude manji?!

sistemjske greške

MASAKR U JUVALDEU Kobni propusti snaga reda: Deca zvala policiju iz učionice, broj mrtvih mogao je da bude manji?!

Planeta -

Istraga koju je vlast u Teksasu sprovela o pucnjavi u školi u Juvaldeu pokazala je da su za velik broj mrtvih u napadu 24. maja krive "sistemske greške" i loše vođstvo, navodi se u izveštaju o masakru.

Istragu napada u kojem je poginula 21 osoba pokrenuo je odbor Predstavničkog doma u Teksasu.

03:58

UZNEMIRUJUĆE! NOVI SNIMAK MASAKRA U TEKSASU Ovako su stradali učenici i nastavnici u Juvaldu

Ovo je, navode američki mediji, predstavlja najopsežniji pokušaj da se otkrije zašto je policiji i drugim službama trebalo više od jednog sata da intervenišu i suoče se s osamnaestogodišnjim napadačem u osnovnoj školi Rob gde mahom idu na nastavu i rade pripadnici hispano zajednice.

Izveštaj je pokazao da se policajci "nisu pridržavali uvežbane procedure u suočavanju s aktivnim napadačem i da nisu spašavanje života nedužnih žrtava stavili iznad vlastite sigurnosti".

U izveštaju sastavljenom na 77 stranica piše da je 376 policajaca pojurilo prema školi u haosu u kojem nije bilo jasnog vođstva niti osećaja za hitnost situacije.

"Odbor u ovoj istrazi nije otkrio druge ‘negativcea‘ osim napadača. Ali smo otkrili sistemske greške i vrlo loše donošenje odluka", navodi se u izveštaju.

"Nedostatak vođstva mogao je da bude uzrok gubitka života dok su ranjene žrtve čekale pomoć duže od jednog sata, a napadač nastavljao da puca", dodaje se u izveštaju.

Autori opisuju i "nedostatke i propuste Nezavisnog školskog okruga Juvaldea, nekoliko agencija i policajaca", kao i "generalno apatičan pristup" vlasti, što se delom može objasniti i propustima u komunikaciji.

Deca, koja su se krila u učionicama zvala su policiju i tražila pomoć, ali niko nije o tome obavestio interventne snage unutar zgrade koje su donosile ključne odluke niti su "dobili informacije da su učenici i učitelji preživeli prvi napad".

"Niko na zapovednim mestima nije analizirao te informacije i prepoznao da napadač ne dopušta da teško ranjene žrtve dobiju medicinsku pomoć", stoji u izveštaju.

Vlasti su ranije saopštile da su deca zvala policiju najmanje šest puta, dok su policajci čekali u hodniku.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track