Biljana Šahrimanjan Obradović, politička analitičarka iz Centra za stratešku analizu, i Aleksandar Đokić, politikolog, istakli su da veruju da će ukrajinske vojne snage osloboditi Herson do kraja ove jeseni.

Politička analitičarka je istakla da avion koji je poleteo iz Srbije, a koji se srušio u Grčkoj, zasigurno nije nosio naoružanje Ukrajini.

- Zasigurno nije da je avion prevozio neko naoružanje u Ukrajinu, sada sve pokušavaju da povežu sa Ukrajinom, što nije realno. Ovo je bila legalna isporuka oružja za Bangladeš. Legitimno je da svaka država kupi naoružanje iz druge države. Repulika Srbija je uputila humanitranu pomoć narodu koji je tamo ostao, a sa naoružanjem nema nikakve veze - rekla je Biljana Šahrimanjan Obradović.

176795.02-30-25-06.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Dok traju vojni sukobi obe strane mogu da pričaju štagod žele istakao je Aleksandar Đokić.

- Oko Hersona više dejstvuje vojska Ukrajine. Mi ne možemo da znamo kuda će ići glavni pravac te kontraofanzive - istakao je Đokić.

Dimitrij Medvedev je naveo da ako Ukrajina odluči da napadne Krim doći će sudnji dan, a Šahrimanjan Obradović je istakla da se tokom celog ovod sukoba sa strane Rusije čuju određene pretnje.

176795.02-28-17-08.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- To nije ništa novo, ali činjenično je da je Rusija ušla u ekonomski rat. Rusija se iscrpljuje u ovom ratu. Oni neće da proglase stopostotu mobilizaciju, jer bi se pokazalo onda da je u pitanju stopostotni rat, a ne neka specijalna operacija. Plata ruskog vojnika je 250 dolara, a sada je 3.500 dolara za sve koji žele da se priključe ovom sukobu. Ali možemo da vidimo da su oslobođeni gradovi oko Hersona i ako nastavi da se Ukrajini dostavlja naoružanje i pomoć već na jesen možemo da očekujemo da će biti oslobođen ceo Herson. Svaki dan borbe ukrajinske vojske je pobeda Ukrajine i pobeda njene vojske - kaže Biljana Šahrimanjan Obradović.

Teži se da se direktnim ekonomskim pritiskom dođe do destabilizacije EU i da se države EU okrenu jedna protiv druge.

- Računa se da će određene vlade pasti i padaju. To je normalno. Nemačka u velikoj meri zavisi od ruskih energenata. Ako se već krenulo sa uvođenjem sankcija i pomoći Ukrajini to ne može tek tako da se zaustavi - istakao je Đokić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizija UKRAJINA SPROVODI NOVU TAKTIKU! Mlakar za Kurir TV objasnio u koje 3 faze sada napadaju: Prvo se pravi NAVLAKUŠA, a onda...