PUTIN O SANKCIJAMA Rusija zbog njih neće biti odvojena od ostatka sveta
Foto: Shutterstock

kriza na istoku

PUTIN O SANKCIJAMA Rusija zbog njih neće biti odvojena od ostatka sveta

Planeta -

Zapadne zemlje uvele su oštre sankcije Rusiji nakon vojne operacije Moskve u Ukrajini, ciljajući na ruska preduzeća, ekonomiju, medije, sport, pa čak i kulturu.

Rusija ne može da se razvija izolovano od ostatka sveta, ali do izolacije neće doći uprkos zapadnim sankcijama, izjavio je u ponedeljak ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Sputnik.

- U savremenom svetu nemoguće je samo nacrtati krug oko nečega i zatvoriti ga, rekao je Putin.

Ruski lider je dalje izjavio da Moskvu neće ''zbuniti'' napori Zapada da ograniči ili čak potpuno zatvori pristup visokotehnološkim proizvodima.

- Nećemo odustati niti ćemo se zbuniti, pa čak ni, kako mnogi zlobnici predviđaju, razvojno se vraćati decenijama unazad, uverava on.

-Naravno da ne. Naprotiv, uvažavajući ogromne poteškoće sa kojima se suočavamo, mi ćemo aktivno tražiti nova rešenja, efikasno iskoristiti postojeće suverene tehnološke rezerve i razvoj domaćih inovativnih kompanija.

Kao deo mehanizma koji bi zemlji omogućio da prevaziđe probleme izazvane sankcijama, Putin je naveo uključivanje privatnog kapitala u ruske kompanije i dodatne napore i kontrolu kada su u pitanju projekti visoke tehnologije.

Ranije u julu, ruski predsednik je priznao da mnogi rizici izazvani sankcijama i dalje ostaju, ali je istakao da su se zapadna ograničenja vratila onima koji su ih uveli.

Sjedinjene Države, kao i nekoliko evropskih zemalja, suočile su se sa naglom inflacijom i naglim porastom cena energenata nakon antiruskih sankcija.

Ranije ove nedelje, Evropska unija je razmatrala ideju o izmenama nekih antiruskih sankcija, posebno onih koje se odnose na gas, naftu i đubriva. Ovaj potez je uveden kao mogući način da se izbegne rizik od ometanja izvoza hrane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track