OPASNOST Iran: Možemo da napravimo nuklearnu bombu, ali još nismo doneli političku odluku o tome!
Foto: Shutterstock

BURE BARUTA

OPASNOST Iran: Možemo da napravimo nuklearnu bombu, ali još nismo doneli političku odluku o tome!

Planeta -

Vlasti u Teheranu tvrde da imaju tehničke mogućnosti da naprave atomsko oružje, što bi moglo da dovede do vojne intervencije Izraela

Iran ima tehničke mogućnosti da napravi nuklearnu bombu, ali politička odluka da to uradimo još nije doneta, izjavio je Kamal Harazi, savetnik iranskog vrhovnog verskog lidera Alija Hameneija. Objava koja bi mogla da dovede do novog sukoba na Bliskom istoku, jer je Izrael ranije najavio da će svim sredstvima, uključujući i vojnim, sprečiti Iran da dođe u posed atomskog oružja, usledila je posle posete Džoa Bajdena, predsednika SAD, Izraelu i Saudijskoj Arabiji.

Veze SAD i Izraela

- Za nekoliko dana počećemo sa obogaćivanjem uranijuma do nivoa od 60 odsto i lako možemo da proizvedemo uranijum koji je obogaćen 90 odsto - rekao je Kamal Harazi za Al Džaziru. Međutim, on je napomenuo da politička odluka o početku pravljenja atomske bombe još nije doneta. Podsećamo, Džozef Bajden je tokom posete Izraelu potpisao s domaćinima Jerusalimsku deklaraciju, u kojoj se navodi da će SAD učiniti sve da spreče Teheran da dođe u posed nuklearnog oružja.

Napeta situacija na Bliskom istoku
Napeta situacija na Bliskom istokufoto: Shutterstock

Izraelska vojska u pripravnosti: Diplomatija može da podbaci

Šef Izraelskih odbrambenih snaga general Aviv Kohavi izjavio je da Izrael ima moralnu obavezu da pripremi vojni odgovor protiv iranskog nuklearnog programa. Njegova reakcija je usledila svega nekoliko sati posle objave iz Teherana da je Iran sposoban da napravi nuklearno oružje. - Pripremanje domaće javnosti na rat zadatak je koji mora biti ubrzan, naročito u svetlu mogućnosti da ćemo morati da se suočimo s nuklearnom pretnjom. Priprema vojne opcije je moralna obaveza. Ona je u centru svih priprema i uključuje različite operativne planove, raspodelu mnogih resursa, nabavku odgovarajućeg oružja, obaveštajne podatke i obuku. Prednost ima diplomatija, ali istorija je dokazala u više navrata da diplomatija može da podbaci - rekao je on.

Podsećamo, vlasti u Teheranu godinama tvrde da nemaju nameru da razvijaju nuklearno oružje, već da je nuklearni program usmeren isključivo u civilne svrhe. Ipak, poslednjih godina aktivnosti vezane za razvoj nuklearnog programa su znatno ubrzane. Do značajne promene u pristupu Teherana došlo je 2018, nakon što je tadašnji američki predsednik Donald Tramp unilateralno odlučio da povuče zemlju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom koji je njegov prethodnik Barak Obama potpisao 2015. godine. Od tada se raspada sporazum poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), dok su vlasti u Vašingtonu počele ponovo da uvode sankcije Teheranu.

Nuklearni klub

1. Rusija 5.977

2. SAD 5.428

3. Kina 350

4. Francuska 290

5. V. Britanija 225

6. Pakistan 165

7. Indija 160

8. Izrael 90

9. Severna Koreja 20

* Broj nuklearnih bojevih glava

Reagujući na potez SAD, Iran je počeo postupno da suspenduje svoje obaveze iz sporazuma instalirajući novu opremu za obogaćivanje uranijuma, čime se znatno povećala proizvodnja radioaktivnog materijala neophodnog u proizvodnji atomskog oružja.

Obnovljeni pregovori

Dolaskom Bajdena na vlast iz Bele kuće su došli signali da je Amerika spremna da oživi nuklearni sporazum sa Iranom, ali su svi dosadašnji pokušaji da do toga dođe propali jer se dve strane međusobno optužuju za izostanak napretka u dogovoru. Teheran traži od Sjedinjenih Država da se u potpunosti vrate originalnom sporazumu iz 2015, što znači i potpuno ukidanje svih sankcija, dok iz Vašingtona tvrde da Iran postavlja nove uslove koje ne žele da ispunjavaju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track