VATIKAN NEMOĆAN: Časne sestre zaratile sa biskupom i zauzele manastir iz 15. veka
Foto: Youtube/Printscreen

sukob

VATIKAN NEMOĆAN: Časne sestre zaratile sa biskupom i zauzele manastir iz 15. veka

Planeta -

Grupa časnih sestara dobila je pravnu bitku protiv biskupa Majorke oko vlasništva nad manastirom iz 15. veka.

Sud u Palma de Majorki presudio je u korist časnih sestara nakon što su dokazale da je njihov red u manstiru živeo još od 1485.

Sukob je počeo 2014. godine kada su časne sestre napustile oronulu zgradu kako bi se preselile u manastir u srcu Majorke, piše Jutarnji list.

Havijer Salinas, tadašnji biskup, uknjižio je zgradu kao vlasništvo biskupije, koristeći pritom zakon iz 1998. koji je Katoličkoj crkvi dopuštao knjiženje nekretnina povezanih sa verskom praksom čak i bez dokaza o vlasništvu.

Vlada je ove godine sastavila spisak od 35.000 crkvenih zgrada registrovanih od uvođenja zakona i crkva je priznala da ima 965 nekretnina čije vlasništvo ne može da dokaže.

Obe strane optužile su ovu drugu da planira da proda manstir hotelskim konzorcijiumima. Inače, zgrada od 69.000 kvadratnih stopa nalazi se na vrhunskom zemljištu u starom gradu Palme.

Zaraćene sestre i kler su se, 2015. godine, sukobili i na ulici nakon što su žene preselile neka umetnićka dela u svoj novi dom.

Vatikan je pokušao da interveniše i reši spor ali bez uspeha budući da je advokatica časnih sestara, Pilar Roseljo, optužila biskupa da je pokušao da prevari časne sestre sa lažnim potvrdama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track