RUSKA KRTICA U REDOVIMA ZELENSKOG Kako su napadom na Vinicu likvidirani visoki oficiri ukrajinske avijacije? META: Oficirski dom
Foto: Printscreen/Twitter

smenjeno 28 bezbednjaka

RUSKA KRTICA U REDOVIMA ZELENSKOG Kako su napadom na Vinicu likvidirani visoki oficiri ukrajinske avijacije? META: Oficirski dom

Planeta -

Raketni napad krstarećim raketama kalibr na ukrajinski grad Vinicu, kada je stradalo 17 civila, i dalje odjekuje. Ispostavilo se da meta nisu bili civilni ciljevi, nego vojni Dom oficira u kome se 14. jula održavao sastanak visokih oficira ukrajinske vojske. Njihova likvidacija dovela je do serije smena i hapšenja u redovima ukrajinskih obaveštajaca.

Ispostavilo se da u redovima ukrajinskog predsednika postoji krtica Moskve.

"Doći će nam glave mangupi u sopstvenim redovima", lepo je posle oktobarske revolucije 1918. rekao tavariš Vladimir Iljič Uljanovc-Lenjin.

Ova maksima može trenutno da se primeni i na ukrajinskog predsednika Volodmira Zelenskog koji je smenio šefa Obaveštajne uprave Ukrajine Ivana Bakanova, inače njegovog prijatelja iz detinjstva. Smenjeno je još 60 funkcionera zbog saradnje sa Moskovom. Inače smena je usledila četiri dana od raketnog napada na Vinicu.

Naime, tog dana u Vinici je bio običan dan, gomila civila na ulicama, odjednom iznenada doletela su tri krstareće rakete koje su pogodile, ne samo kao što se pričalo tržni centar, nego Dom oficira, ogromnu zgradu u kojoj se održavao sastanak visokih oficira ukrajinskog vazduhoplovstva, kopnene vojske i političkih rukovodioca o novim nabavkama naoružanja i vojne opreme, pre svega za ratno vazduhoplovstvo, koje Rusija ni posle skoro blizu 150 dana od invazije nije uspela da uništi.

Međutim, izgleda da je krtica u redovima Ukrajinaca dojavila za ovaj važan sastanak, što bi ruski predsednik Putn rekao "Centar odlučivanja". Sa raketne korvete klase Bujan M iz Crnog Mora, a ne kao što se mislilo sa podmornice lansirano je osam krstarećih raketa 3M-14 kalibr. Ukrajinska PVO tokom leta uspela je da obori četiri dok su se tri krstareće rakete provukle i nešto pre 14 časova po lokalnom vremenu pogodile Dom oficira u Vinici.

Ukrajina, Rat u Ukrajini, Vinicija
foto: Printscreen/Twitter

Tom prilikom u napadu je stradalo 17 civila, koji su se zatekli na ulici, a među njima i četvorogodišnja devojčica. Više desetina ljudi je ranjeno. Ukrajinske vlasti su saopštile da su krstareće rakete napale tržni centar i da su stradali civili. Usledila je oštra reakcija i osuda, a onda posle dan i po usledio je tajac. Dva nana kasnije u lokalnim medijima pojavile su se fotografije dvojice mušakaraca u uniformama ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa crnim florom u gornjem desnom uglu.

Postavilo se se pitanje ko su oni, piloti koji su stradali u borbenim dejstvima, u nekoj misiji? Međutim, ispostavilo se da je u pitanju sam vrh ukrajinske avijacije.

Usledile su čitulje sa imenima oficira, onda je postalo sve jasnije. Gradski sajt mesta Berdičeva objavio je čitulju Konstantina-Kostje Puzirenka, potpukovnika ukrajinske aviijacije i načelnika Vojno-naučnog odeljenja, starog 40 godina i koji je prisustvovao na sastanku u Vinici. U prvi mah se govorilo da je bio major, a naknadno je utvrđeno da se radi o potpukovniku.

Kao drugi visoki oficir ukrajinske avijacije identifikovan je pukovnik Dimitri Burdiko vd načelnik za naoružanje Komande logistike ukrajnskog ratnog vazduhoplovstva.

Kao treći koji je identifikovan bio je pukovnik Oleg Makarčuk, načenik Službe naoružanja i logistike Ukrajinskog ratnog vazduhoplovostva. Lista visokih oficira je po svemu sudeći podugačka, jer se 39 osoba i dalje vodi kao nestalo u ruševinama Oficirskog doma u širem centru Vinice.

Svi oni prisustvovali su sastanku komande ukrajinskog vazduhoplovsrtva, sa navodnom stranim izaslanicima, gde se razgovralo o novim isporukama oružja konkretno borbenih aviona, helikoptera, PVO sistema, raketa vazduh-vazduh, dodtne opreme, avio motora i svega onog preko potrebnog za funkcionisanje ovog vida ukrajinske vojske u ratnim uslovima. Takođe vodio se razgovor i organizovanju popravki oštećenih letelica i opravci napuštenih.

E, sad ono što muči Zelenskog i njegov kabinet, jeste da je u redovima ukrajinske vojske bila krtica, koja je dojavila Rusima ovaj sastanak i tačno vreme održavanja. Kada su se uverili da je zaista informacija tačna i da se u Domu oficira okupio veliki broj njih usledilo je naređenje. Operater brodskih sistema naoružanja pritisnuo je PUSK i sedam raketa sa raketne korvete Bujan M poletelo je iz Crnog mora prema Vinici. Putem ukrajinska PVO oborila je četiri, međutim preostalih četri pale su direktno na Dom oficira, ogromnu zgradu koja je sravnjena sa zemljom. Takođe stradali su i civili koji su se zatekli na ulici u trenutku napada.

Potrga za stradalim oficirima unutar Oficirskog doma se nastavlja, ali Ukrajina za sad ne saopštava ko je sve stradao još od visokih vojnih zvaničnika.

Četiri dana kasnije Zelenski je saopštio odluku da je razrešio je dužnosti načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državne tužiteljke Irine Venediktove, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

Naredbe o razrešenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva, i Venediktove, koja je zadužena za procesuiranje navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljeni su na zvaničnom sajtu predsednika.

U saopštenju na sajtu stoji da su oni "kriminalci koji su radili za neprijatelja".

Petog dana od napada na Vinicu ukrajinski mediji, pre svega Kijev indipendent saopštio je da će biti otpušteno 28 pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine SBU. Ovo saopštenje usledilo je odmah nakon što je Zelenski ranije danas inicirao smenu šefa SBU Ivana Bakanova.

Krtica u ukrajinskim redovima i dalje nije otkrivena.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track