ISPLIVALE UNUTRAŠNJE TRZAVICE U UKRAJINI? Odluka Zelenskog da smeni najviše zvaničnike skrenula pažnju na drugi problem
Foto: Printscreen/Facebook

rat u ukrajini

ISPLIVALE UNUTRAŠNJE TRZAVICE U UKRAJINI? Odluka Zelenskog da smeni najviše zvaničnike skrenula pažnju na drugi problem

Planeta -

Odluka predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da smeni dvoje najviših zvaničnika zaduženih za sprovođenje zakona, mogla bi da se shvati kao kršenje nezvaničnog sporazuma među političkim frakcijama da se pauzira sa sukobima i predstavi jedinstven front u borbi protiv Rusije.

Zapadni zvaničnik blizak administraciji Volodimira Zelenskog izrazio je zabrinutost za Politiko jer se čini da taj potez ide u suprotnom smeru od zahteva EU da Kijev suzbije korupciju i poveća nezavisnost svojih agencija za sprovođenje zakona ako želi da postane članica Unije.

Mnogi politički eksperti i aktivisti za borbu protiv korupcije doživeli su na smenu Ivana Bakanova, šefa ukrajinske državne obaveštajne službe (SBU) i Irine Venediktove, glavnog državnog tužioca zemlje, kao da je Zelenski iskoristio vanredna ovlašćenja koja ima zbog rata da bi konsolidovao sopstvenu moć.

"To nije potez da se uradi prava stvar. To je potez da se dobije veća kontrola nad našim najvišim organima za sprovođenje zakona“, rekla je Tetjana Ševčuk, advokat i aktivista Centra za borbu protiv korupcije u Kijevu.

Kancelarija Zelenskog je u ponedeljak razjasnila da su zvaničnici suspendovani sa dužnosti i da će predsednik kasnije odlučiti da li će tražiti njihovu smenu, dok se ne završi istraga o njihovim agencijama. Do večeri po lokalnom vremenu, Zelenski je zvanično zatražio od ukrajinskog parlamenta da odobri trajno smenjivanje Bakanova.

U svom kasnonoćnom video obraćanju u nedelju, Zelenski je rekao da su ukrajinske vlasti registrovale 651 postupak za izdaju protiv zvaničnika u najvišim agencijama za sprovođenje zakona u zemlji zbog navodne saradnje sa Rusijom ili rada protiv državnih ciljeva. On nije jasno naveo da li su Bakanov i Venediktova među onima protiv kojih se vodi istraga za izdaju, ali je rekao da je u toku istraga njihovih službenika.

Više od 60 agenata SBU radilo je protiv Kijeva u oblastima Ukrajine koje su trenutno pod ruskom kontrolom, dodao je Zelenski. On je poručio da će smatrati odgovornim svakog zvaničnika koji radi protiv Ukrajine.

"Takav niz zločina protiv temelja nacionalne bezbednosti države i otkrivene veze između zaposlenih u bezbednosnim snagama Ukrajine i specijalnih službi Rusije predstavljaju veoma ozbiljna pitanja za relevantno rukovodstvo“, rekao je on.

U Vašingtonu, portparol Stejt departmenta Ned Prajs u ponedeljak je signalizirao da Bajdenova administracija nije ovim uznemirena. "Ne ulažemo u ličnosti, već u institucije“, rekao je on i dodao da očekuje da će novi generalni tužilac u Ukrajini imati dobre odnose sa američkim kolegama.

Ševčuk smatra da će smena Bakanova i Venediktove dodatno ojačati uticaj Andrija Jermaka, šefa kabineta predsednika, i Oleha Tatarova, zamenika šefa administracije koji je optužen za korupciju, zbog bliskih veza sa novim v.d. SBU i PGO.

Aleksij Simonenko, zamenik generalnog tužioca, dobio je ulogu vršioca dužnosti generalnog tužioca, dok je Vasil Maljuk, najviši obaveštajni zvaničnik, dobio ulogu vršioca dužnosti šefa SBU. Obojica se smatraju bliskim saveznicima Jermaka i Tatarova, rekla je Ševčuk.

Jermaka, bivšeg filmskog producenta i prijatelja Zelenskog od 2011, mnogi vide kao drugog najmoćnijeg političara u Ukrajini. Opozicione stranke i aktivisti civilnog društva su ga kritikovali zbog, kako tvrde, pokušaja da državna vlast konsoliduje u svojim rukama.

"Ovo su značajni događaji. Izgleda kao da Jermako utvrđuje položaj", rekla je Julija Tiščenko, ekspert Ukrajinskog centra za nezavisna politička istraživanja.

Ističući koliki uticaj Jermak ima nad Zelenskim, Tiščenko je istakla da predsednik poznaje svog šefa kabineta nešto više od decenije, dok se Bakanov i Zelenski poznaju iz detinjstva i naselja u južnom centralnom gradu Krivom Rogu.

Bakanov je vodio šoubiz kompaniju Zelenskog a kasnije i njegovu predsedničku kampanju 2019. godine, da bi potom bio postavljen da vodi SBU. Njegovo imenovanje je u to vreme bilo žestoko kritikovano. Mnogi ljudi su smatrali da je Bakanov, bez iskustva u sprovođenju zakona, nekvalifikovan za taj posao i previše blizak predsedniku da bi mu se dale uzde obaveštajne službe sa širokim ovlašćenjima.

Ali Zelenski je postavio svoj kabinet i šefove vrhunskih agencija na sličan način kao i predsednik koga je igrao u hit TV seriji Sluga naroda: tražeći najbliže kojima može da veruje. Bakanov je trebalo da uđe i počisti SBU — instituciju za koju se zna da je puna ruskih špijuna i simpatizera, koja je prepuna korupcije u njegovom odeljenju za ekonomski kriminal, i ozloglašena po svojim neobičnim taktikama, poput lažiranja smrti ruskog novinara disidenta kako bi uhvatili navodnu mrežu ubica.

Bakanov na kraju nije uspeo da obavi posao, a ukrajinske vlasti kažu da je desetine agenata SBU prešlo na rusku stranu od početka rata.

"Postoji hitna potreba da se očiste izdajnici koji pomažu Rusima i podrivaju bezbednost i odbranu Ukrajine, posebno u SBU. Sve tajne službe su infiltrirane u nekom stepenu, ali u slučaju Ukrajine, infiltracija je posebno loša sa velikim brojem uključenih pojedinaca“, rekla je Amanda Pol, ekspert za Ukrajinu iz Evropskoh političkoh centra. "Istrage treba sprovesti u skladu sa vladavinom prava i na nezavisan i transparentan način. EU će ovo pažljivo pratiti.”

Venediktov je advokatica i bivša profesorka prava iz Harkova koja je savetovala Zelenskog tokom kampanje o pravosudnim pitanjima. Ona je takođe bila kontroverzan izbor zbog svoje percipirane lojalnosti predsedniku. Antikorupcijskim aktivistima nije trebalo dugo da je prozovu zbog odbijanja da procesuira slučajeve visokog profila i navodnih sabotaža drugih koji su uključivali zvaničnike bliske Zelenskom, uključujući Tatarova.

Volodimir Fesenko, direktor kijevskog Penta centra za političke studije, rekao je da su problemi sa Bakanovim i Venediktovom počeli pre ruske invazije.

"Kadrovska rešenja u vezi sa Bakanovom i Venediktovom su se spremala od pre 24. februara. Predsednik nije bio baš zadovoljan njihovim radom“, rekao je on za Politiko. "Početak rata Rusije protiv Ukrajine odložio je odluku [da se oni uklone], ali i dodao nove okolnosti".

Fesenko je rekao da se frustracija Bakanovim i SBU nagomilala, jer je otkriveno da agenti prelaze na rusku stranu, beže sa svojih položaja, pa čak i napuštaju zemlju. Kap koja je prelila čašu, smatra Fesenko, pala je prošle nedelje, kada je pomoćnik Bakanova, koji je bio na čelu odeljenja SBU za Krim, uhapšen pod optužbom za izdaju.

"Mislim da je to bilo okidač za smenu Bakanova sa funkcije“, rekao je Fesenko.

Na pitanje briselskog portala da li smatra da su uklanjanja politička, rekao je: "Ovo nije u vezi sa Jermakom, čiji je uticaj još uvek prilično veliki“.

Ševčuk se ne slaže. Ona je rekla da civilno društvo želi da vidi temeljnu i transparentnu istragu o postupcima Bakanova i Venediktove tokom rata i smatra da iza njihovih suspenzija postoji "politički aspekt".

"Naravno da ih nećemo oplakivati“, rekla je ona. "Bili su politički imenovani i oboje su bili problematični od početka."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja