ZNAMO ŠTA RUSI PLANIRAJU U UKRAJINI: Amerikanci "raskrinkali" Moskvu, objavili svoje najnovije obaveštajne procene VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

ZNAMO ŠTA RUSI PLANIRAJU U UKRAJINI: Amerikanci "raskrinkali" Moskvu, objavili svoje najnovije obaveštajne procene VIDEO

Planeta -

Rusija planira da propoji delove ukrajinske teritorije i ponovi scenario Krima, tvrdi Bela kuća.

Otkrivajući ono što je nazvao američkim obaveštajnim podacima, Džon Kirbi, portparol Nacionalnog saveta za bezbednost, rekao je da Rusija planira da postavi nelegalne, proruske zvaničnike, uvede rublju kao zvančnu monetu i prisili stanovnike da predaju zahtev za državljanstvom.

Kirbi je upozorio da će Sjedinjene Države "kazniti" Rusiju dodatnim sankcijama ako pokuša da dodatno aneksira ukrajinsku teritoriju, preneo je CNN.

"Rusija počinje da otkriva verziju onoga što biste mogli nazvati aneksijom, veoma sličnu onoj koju smo videli 2014. godine“, rekao je Kirbi novinarima u Beloj kući. On je rekao da bi potencijalni referendum uskoro mogao da bude održan.

"Kremlj nije obelodanio vremenski okvir za referendume, ali ruski predstavnici na ovim teritorijama tvrde da će se oni održati kasnije ove godine, verovatno u skladu sa regionalnim izborima u Rusiji u septembru“, rekao je Kirbi, navodeći regione Herson i Zaporožje, zajedno sa Donjeckom i Luganskom kao verovatne mete planova ruske aneksije.

Kirbi je rekao i da će SAD narednih dana novi paket oružja za Ukrajinu, 16. po redu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track