PUTIN UPOZORAVA: Isporuke ruskog gasa Evropi će biti smanjene jer se Severni tok 1 se raspada a za to nije kriv Gasprom
Foto: EPA Mikhail Metzel Kremlin Pool, Shutterstock

samit u teheranu

PUTIN UPOZORAVA: Isporuke ruskog gasa Evropi će biti smanjene jer se Severni tok 1 se raspada a za to nije kriv Gasprom

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi kapacitet gasovoda Severni tok 1, najveće pojedinačne "cevi" za snabdevanje Evrope ruskim gasom, mogao dodatno da bude smanjen zbog sporog napretka u održavanju opreme.

Severni tok 1, koji prolazi dnom Baltičkog mora do Nemačke, u fokusu je od početka rata u Ukrajini.

Gasovod je zatvoren zbog godišnjeg održavanja od 11. do 21. jula, ali Evropa strahuje da Moskva po završetku radova neće otvoriti slavinu. Izvori Rojtersa kažu da će Sveverni tok nastaviti da isporučuje gas, ali sa smanjenim kapacitetom.

Obraćajući se novinarima nakon posete Teheranu, Putin je rekao da na Severnom toku 1 postoji pet jedinica za pumpanje gasa, kojima upravlja Simens (Siemens Energy), dok još jedna jedinica nije u funkciji zbog "raspadanja unutrašnje obloge".

"Tamo postoje dve mašine koje rade i pumpaju 60 miliona kubnih metara dnevno ... Ako se jedna ne vrati, ostaće jedna, a to je 30 miliona kubnih metara. Kakve veze ima Gasprom sa tim? Zatvorili su jednu, drugu rutu, stavili su ove pumpne stanice pod sankcije", rekao je Putin i dodao da bi još jedna turbina za pumpanje gasa trebalo da bude poslata na održavanje 26. jula.

EU je uvela sankcije Moskvi i zatvorila rute snabdevanja, ali sada za nestašicu gasa okrivljuje Gasprom, rekao je Putin i dodao da je Rusija spremna da isporuči onoliko gasa koliko je bloku potrebno pod uslovom da EU prestane da "gazi".

Ruski gasni gigant je uvek ispunjavao svoje ugovorne obaveze, dodao je Putin, nazvavši optužbe na račun Gasproma "potpuno neosnovanim“ i pokušajem zapadnih zemalja da "prebace krivicu za sopstvene greške“ na Rusiju.

Severni tok 1 ima kapacitet od preko 55 milijardi kubnih metara (bcm) gasa godišnje za izvoz u Evropsku uniju, koja je prošle godine uvezla ukupno oko 140 bcm ruskog gasa.

Energetski div pod kontrolom Kremlja, Gasprom, prošlog meseca je smanjio izvoz gasa ovom rutom na 40 posto kapaciteta, navodeći kao razlog kašnjenje u vraćanju turbine iz Kanade gde je bila na servisu. Kanada je prvo zabranila slanje turbine nazad, pozivajući se na sankcije, ali ju je potem izuzela iz mera Zapada.

List Komersant preneo je početkom nedelje da je turbina konačno krenula put Nemačke.

Putin je ponovio ono što je prošlog meseca rekao o energetskoj politici EU, podsetivši da je blok proveo čitavu deceniju zanemarujući sektor "tradicionalne energije“ – uglja, nafte, gasa i nuklearne energije – u korist "zelenih“ projekata, kao što su vetar i solarna energija.

"Banke ne finansiraju, osiguravajuća društva ne osiguravaju, lokalne vlasti ne dodeljuju zemljište za nove projekte, gasovod i drugi transport nisu razvijeni“, rekao je Putin. "Sada vidite rezultat."

Zapadne nacije su "veliki stručnjaci u oblasti netradicionalnih odnosa“, rekao je ruski predsednik, pa su odlučili da ulažu i u "netradicionalne vrste energije“. "Zima se pokazala dugom. Nije bilo vetra. To je sve."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track