00:58

ERDOGAN PONIZIO PUTINA Turski predsednik ostavio ruskog kolegu da čeka pun minut

neprijatno

ERDOGAN OSTAVIO PUTINA DA ČEKA: Ruski predsednik se unervozio, pogledajte kako je reagovao (VIDEO)

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ostavio je ruskog lidera Vladimira Putina da ga u prostoriji punoj novinara čeka.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se Vladimir Putin kako se vrpolji, meškolji, prebacuje težinu sa noge na nogu dok čeka Erdogana da se pojavi. Čekanje je potrajalo gotovo pun minut, prenele su svetske agencije.

Bio je to nepoznat teren za ruskog predsednika koji je stekao reputaciju da svetske lidere tera da čekaju, namerno, ponekad satima, piše Gardijan.

Neki su nagađali da je to možda osveta za sastanak u Moskvi 2020. na kojem je Erdogan čekao toliko dugo da uđe u sobu za sastanke da je seo.

Novinari su snimili trenutak kada je Putin ušao u prostoriju u utorak u očekivanju da će Erdogan brzo slediti njegov primjer. Umesto toga, ostao je da stoji dok su kamere snimale.

Kad je video Erdogana da mu prilazi, podigao je ruke pomalo iznervirano, kao da mu poručuje: "Pa dobro gde si do sada?"

"Ovih 50 sekundi koliko je Erdogan naterao Putina da čeka dovoljno govori koliko se toga promenilo nakon Ukrajine", prokomentarisala je dopisnica Nešonel njuza sa Bliskog istoka, Džojs Karam.

Karam je situaciju nazvala "slatkom osvetom" nakon što je Putin ostavio turskog čelnika da ga čeka oko dve minute pre sastanka 2020.

Turski mediji preneli su tada da su Erdogan i njegova svita ostali poniženi nakon što su bili prisiljeni da čekaju u predsoblju.

Neki smatraju da je Putinovo kašnjenje na sastanke sa međunarodnim liderima kalibrirana psihološka politika koja seže u rane dane njegovog predsednikovanja.

Putin je 2003. godine kasnio 14 minuta kod kraljice Elizabete II, a godinu dana ranije roditelji dece poginule u avionskoj nesreći čekali su ga dva sata na groblju.

Putin je kasnio sat vremena na svoj sastanak sa papom Franjom u Vatikanu u junu 2015, dok ga je 2018. tadašnji američki predsjednik Donald Trump čekao je 45 minuta u Helsinkiju.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Angela Merkel je 2014. na sastanak s Putinom čekala četiri sata i 15 minuta, dok je Viktor Janukovič, dok je bio ukrajinski predsednik, presedeo četiri sata pre nego što je seo sa ruskim predsednikom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track