NEPRIKLADNE ZA LJUDSKU ISHRANU? Popularne bombone imaju povišene nivoe opasnog aditiva za boje, EU razmatra zabranu upotrebe TiO2
Foto: Printscreen/YouTube

titanijum dioksid

NEPRIKLADNE ZA LJUDSKU ISHRANU? Popularne bombone imaju povišene nivoe opasnog aditiva za boje, EU razmatra zabranu upotrebe TiO2

Planeta -
skitls
foto: Printscreen/YouTube

Konditorskog giganta Mars Inc tužio je potrošač iz Kalifornije koji tvrdi da je njihov proizvod, popularne bombonice "Skitls" (Skittles) "neprikladan za ljudsku ishranu".

U tužbi koju je podneo Dženil Temz iz Oklanda, navodi se da bombone sadrže "povišene nivoe“ titanijum dioksida (TiO2), aditiva za boje, navodi NBC Njuz.

Portparol Marsa je rekao za Tudej da je Marsova "upotreba titanijum dioksida u skladu sa propisima FDA“.

U tužbi se navodi da Mars "odavno zna za zdravstvene probleme koje predstavlja“ TiO2 i da su 2016. obećali da će "postepeno izbaciti" TiO2 iz upotrebe, ali to još uvek nisu učinili.

U podnesku se navodi da je supstanca zabranjena u Francuskoj 2019. godine i da je Mars rekao da će poštovati nove zakone tamo.

Evropska agencija za bezbednost hrane utvrdila je prošlog maja da se TiO2 "ne može smatrati bezbednim za upotrebu“, što je dovelo do toga da je Evropska komisija rekla da će "biti uvedena zabrana upotrebe TiO2 kao aditiva za hranu“.

U tužbi se navodi da Mars još uvek koristi aditiv u svojim američkim proizvodima i da nije obavestio "potrošače o implikacijama konzumiranja toksina".

Potrošači su "pod povećanim rizikom od niza zdravstvenih posledica za koje nisu bili svesni koji proizilaze iz genotoksičnosti — sposobnosti hemijske supstance da promeni DNK“, dodaje se u podnesku.

Dalje se tvrdi da je Ti02 - koji se koristi u lepkovima, bojama, plastici, premazima, kao i štamparskim bojama i materijalima za krovove - "pokazao sposobnost da prođe kroz biološke membrane, cirkuliše kroz telo i uđe u ćelije".

U tužbi se navodi da Temz ne bi kupio skitls bombonice da je bio svestan da sadrži TiO2, tvrdeći da je teško pročitati sastojke zbog razlike između boje fonta i pakovanja.

Tem traži odštetu zbog prevare, kao i kršenja zakona o zaštiti potrošača u Kaliforniji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track