LAVROV OŠTRO: SAD i Velika Britanija žele "pravi rat" između Rusije i Evrope i koče Ukrajinu od bilo kakvih konstruktivnih koraka
Foto: Printscreen

rat u ukrajini

LAVROV OŠTRO: SAD i Velika Britanija žele "pravi rat" između Rusije i Evrope i koče Ukrajinu od bilo kakvih konstruktivnih koraka

Planeta -

Sjedinjene Države i Velika Britanija žele da eskaliraju rat u Ukrajini u veću konfrontaciju između Moskve i Evrope, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u sredu u intervjuu za RT i Sputnjik.

"Naše američke i britanske kolege... uz podršku Nemaca, Poljaka i baltičkih država, veoma žele da ovaj rat pretvore u pravi rat, sukobljavajući Rusiju sa evropskim zemljama“, rekao je Lavrov.

Zapadne vlade "bukvalno koče Ukrajinu od bilo kakvih konstruktivnih koraka“ ka mirovnom rešenju, tvrdi Lavrov. Oni ne samo da "preplavljuju“ zemlju oružjem, već "teraju“ Ukrajinu da ga drskije koristi, dodao je on.

Rusija je započela svoju vojnu operaciju u susednoj zemlji krajem februara. Mnoge zemlje, uključujući članice NATO, uvele su sankcije Moskvi i snabdevaju Kijev teškim naoružanjem. Najnovije isporuke uključuju višecevne raketne bacače M142 HIMARS američke proizvodnje i haubice M777.

Lavrov tvrdi da SAD i Britanija imaju "korist" od sukoba Rusije i Evrope jer ekonomije zemalja EU snose najveći teret sankcija. On je dodao da se SAD ponašaju "neodgovorno“ podstičući tenzije sa Rusijom.

"Mislim da još uvek nisu shvatili da igraju veoma opasne igre. Ali mnogi u Evropi to počinju da shvataju", rekao je on.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je prošle nedelje da Rusija mora da pretrpi "strateški neuspeh“ u Ukrajini i obećao je veću podršku Kijevu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track