KAKO ĆE EVROPA PREŽIVETI ZIMU? Evropska unija predložila smanjenje potrošnje gasa u bloku za 15 odsto do marta
Foto: Shutterstock, Profimedia

KRIZNI PLAN

KAKO ĆE EVROPA PREŽIVETI ZIMU? Evropska unija predložila smanjenje potrošnje gasa u bloku za 15 odsto do marta

Planeta -

Evropska unija je u sredu predstavila planove za "prezimljavanje" u slučaju da Rusija prekine snabdevanje energentima. Na osnovu tih planova, države članice treba da smanje upotrebu gasa za 15 odsto do marta.

Evropa se utrkuje da napuni svoja skladišta gasa uoči zime i izgradi "tampon tonu" u slučaju da Moskva dodatno ograniči snabdevanje gasom u znak odmazde za evropsku podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

Desetak zemalja EU već se suočava sa smanjenim ruskim isporukama. Zvaničnici EU veruju da je potpuno zaustavljanje iskoruka ruskog gasa verovatno, uprkos izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina da će Gasprom ispuniti svoje obaveze.

Evropska komisija je u sredu predložila dobrovoljni cilj za sve zemlje EU da smanje upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta do marta, u poređenju sa njihovom prosečnom potrošnjom u istom periodu tokom 2016-2021.

Predlog bi omogućio Briselu da taj "target" učini obaveznim u hitnim slučajevima snabdevanja, ako EU proglasi značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa.

Regulativi je potrebno odobrenje većine zemalja EU. Diplomate bi trebalo da o tome razgovaraju u petak, sa ciljem da odobre plan na hitnom sastanku svojih ministara energetike 26. jula.

"Rusija nas ucenjuje. Rusija koristi energiju kao oružje. I stoga, u svakom slučaju, bilo da se radi o delimičnom, velikom prekidu ruskog gasa ili potpunom prekidu ruskog gasa, Evropa mora biti spremna“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Plan je naišao na otpor nekih zemalja, koje smatraju da njihovim planovima za vanredne situacije nije potrebno pojačanje iz EU. Od zemalja bi se tražilo da ažuriraju svoje planove za gas u vanrednim situacijama do kraja septembra kako bi pokazale kako će ispuniti cilj EU.

Među onima koji se protive je i Poljska, koja je napunila svoje skladište gasa do 98 odsto kapaciteta nakon što je Rusija prekinula snabdevanje u aprilu. Drugi imaju manje skladišta, kao što je Mađarska, koja je puna 47%.

Ali, visoki predstavnik EU za energetsku politiku Kadri Simson rekao je da su zemlje smanjile svoju kombinovanu potražnju za gasom za samo 5% uprkos mesecima sve manjeg snabdevanja iz Rusije i rastućih cena, uz hitno potrebna dublja rezanja.

Smanjenje od 15 odsto bi uštedelo oko 45 milijardi kubnih metara gasa od avgusta do marta. Rusija je isporučivala 40% gasa EU pre invazije na Ukrajinu, ili oko 155 milijardi kubnih metara godišnje, ali su tokovi od tada naglo opali.

Međunarodni monetarni fond je prošle nedelje upozorio da bi smanjenje ruskog gasa moglo da gurne evropske ekonomije u recesiju.

Brisel je predložio mere koje vlade mogu da preduzmu za suzbijanje upotrebe gasa, uključujući aukcije za kompenzaciju industrijama koje smanjuju upotrebu gasa i ograničenja temperature grejanja i hlađenja u javnim zgradama. Vlade takođe treba da odluče kojim će redosledom naterati industrije da se zatvore u hitnim slučajevima snabdevanja.

Domaćinstva su klasifikovana kao "zaštićeni potrošači“ prema pravilima EU i bila bi zaštićena od restrikcija.

Isporuke gasa treba da se ponovo pokrenu ruskim gasovodom Severni tok 1 do Nemačke u četvrtak, nakon godišnjeg održavanja. Izvori su rekli Rojtersu da će se tokovi verovatno nastaviti, uprkos strahovima nekih vlada da neće, ali ispod punog kapaciteta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track