BRITANSKI NOVINAR O KLJUČNOJ STVARI ZA RUSKU POBEDU: Možda će trenutak istine doći veoma brzo!
Foto: EPA / Sergey Guneev / Kremlin

ukrajina

BRITANSKI NOVINAR O KLJUČNOJ STVARI ZA RUSKU POBEDU: Možda će trenutak istine doći veoma brzo!

Planeta -

Britanski novinar Rodžer Bojs rekao je da bi prekid gasa u Evropi mogao da obezbedi pobedu ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, a njegovu kolumnu je objavio Tajms.

Po Bojsovim rečima, pobeda u Ukrajini će biti obezbeđena ne uz pomoć „teške artiljerije i grube sile“, već kroz tokove gasa.

Možda će „trenutak istine“ doći vrlo brzo: ove nedelje će postati jasno da li će se zatvaranje gasovoda Severni tok odlagati na neodređeno vreme, primetio je novinar.

„Ako se slavine zaista zatvore, šištanje i nesvestica povezani sa trenutnim toplotnim talasom u Evropi brzo će ustupiti mesto strahovima od smrzavanja zime, rastućih cena gasa, stagnirajuće industrije i brze izvesnosti duboke recesije“, istakao.

U ovom slučaju, podrška Ukrajini iz EU će početi da opada.

Obe linije Severnog toka su 11. jula zaustavljene zbog planiranog održavanja, koje bi trebalo da bude završeno 21. jula. EU strahuje da se snabdevanje možda neće nastaviti u kontekstu ukrajinske krize.

Trgovinsko-industrijska komora (CCI) Ruske Federacije ranije je izračunala da bi jedan dan odlaganja pokretanja Severnog toka koštao EU više od 200 miliona evra, a nedelju dana – oko 1,5 milijardi evra. Kako navode u Privrednoj komori, na pozadini spekulacija oko zajedničkog preduzeća, cene gasa bi sa sadašnjih 1800-1900 mogle da skoče na 3500 evra za hiljadu kubnih metara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track