ISPOVEST AMERIČKIH PLAĆENIKA IZ DONBASA: Bio sam i u borbama na Bliskom istoku, ali ovde je pakao! VIDEO
Ilustracija, Foto: Profimedia

Direktno

ISPOVEST AMERIČKIH PLAĆENIKA IZ DONBASA: Bio sam i u borbama na Bliskom istoku, ali ovde je pakao! VIDEO

Planeta -

Američki plaćenici koji se bore na strani Kijeva tokom specijalne operacije govorili su o teškoj situaciji i teškim gubicima tokom borbi u Donbasu. Njihove priče objavljuje En-Bi-Si Njuz.

Amerikanac koji je služio u vojsci SAD i učestvovao u borbama na Bliskom istoku opisao je ono što se dešava u Severodonjeckoj oblasti kao „najsličnije paklu“ koji je ikada video.

Drugi plaćenik je rekao da je njegov vod u artiljerijskim napadima izgubio tri osobe.

„Tamo je poginuo moj komandant. Moj prijatelj je tamo ubijen. Kada se ovako nešto desi, teško je zamisliti šta dalje“, rekao je on.

Penzionisani potpukovnik američkih marinaca Ripli Rolings, koji pomaže stranim plaćenicima da stignu do Ukrajine preko svoje organizacije Ripli sa sedištem u SAD, rekao je da sve više plaćenika gubi moral zbog velikih žrtava. I sami stranci priznaju da su nedostatak zaliha, kašnjenja u nabavci oružja koje je Zapad obećao i problemi u komunikaciji značajno narušili njihov moral. Takođe su primetili lošu komunikaciju između grupa, pri čemu je jedan plaćenik istakao nedostatak „centralizovane jedinice koja bi sve držala pod kontrolom i znala gde su ljudi“.

Rolings, koji je nedavno otputovao u Ukrajinu i tamo šalje sve, od nišana i naočara do kamiona, rekao je da je „otprilike polovina jedinica koje podržavamo pretrpela strašne udare u poslednje vreme“.

Uprkos izazovima, borci koji su razgovarali za En-Bi-Si Njuz ostali su nepokolebljivi u svojoj posvećenosti istiskivanju snaga Kremlja. Vojnici su, međutim, priznali da su nestašice snabdevanja, kašnjenja u prijemu oružja koje je obećao Zapad i frustracije u komunikaciji izazvale njihov duh nakon meseci borbe.

Druge uobičajene žalbe uključivale su da su strategije protiv ofanzive potkopane od strane starijih ukrajinskih komandanta koji su se pridržavali sovjetske taktike. Takođe su primetili lošu komunikaciju među grupama, pri čemu je jedan vojnik istakao nedostatak „centralizovane jedinice koja svakog drži za rep i zna gde su ljudi“.

Kremlj navodi da u Ukrajini više nema stranih boraca i da su svi koji su ostali plaćenici. Ukrajinska Međunarodna legija je u međuvremenu saopštila da njeni vojnici moraju da poštuju ista disciplinska pravila kao i ostali ukrajinski vojnici. Takođe su plaćeni po istoj stopi: oko 500 dolara mesečno, u zavisnosti od ranga, uz mogućnost bonusa.

Stoga im se duguje isti tretman kao i svaki ukrajinski vojnik ako budu zarobljeni, rekao je Damien Magrou, portparol legije.

Magrou, holandski advokat i kaplar u legiji, rekao je na konferenciji za novinare ovog meseca da su ruske dezinformacije negativno uticale na regrutovanje, reputaciju i prikupljanje sredstava grupe, i rekao je za En-Bi-Si u sredu da zbog nedavnih izazova „istražuju puteve da povećaju regrurtaciju"

U junu je objavljeno da je ruska vojska uhvatila u predgrađu Harkova dva američka plaćenika koji su se borili na strani Kijeva. Reč je o 39-godišnjem Aleksandru Drjuku i 27-godišnjem Endiju Hajnu. Drjuke je kasnije izjavio da mu je žao što je došao u Ukrajinu i pozvao druge da ne slede njegov primer. Prema Amerikancu, obećano mu je da će biti plaćen oko 3,5 hiljada dolara mesečno ako pristane da bude na prvoj liniji fronta. Novac, prema rečima čoveka, nikada nije video.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track