NEMCI EKSPERIMENTISALI SA JEFTINIM GRADSKIM PREVOZOM: Posle 3 meseca stigli prvi rezultati, malo su iznenađujući!
Foto: OLIVER BERG / AFP / Profimedia

hrabro

NEMCI EKSPERIMENTISALI SA JEFTINIM GRADSKIM PREVOZOM: Posle 3 meseca stigli prvi rezultati, malo su iznenađujući!

Planeta -

Uvođenje jedinstvene jeftine mesečne karte za javni prevoz širom Nemačke za letnji period smanjilo je gužve na nemačkim putevima, saopštava kompanija za GPS uređaje TomTom. „Bilo je manje saobraćajnih gužvi u julu u odnosu na maj, u 23 od 26 gradova u kojima smo merili“, rekao je Ralf-Peter Šefer za Rojters.

Za merenje je izabrana nedelja u julu u kojoj nije bilo praznika u gradovima u kojima je merenje vršeno. Merenje je takođe pokazalo manje zastoja u poređenju sa istim periodom u godinama pre pandemije. „Možda je prerano donositi zaključke, ali verujemo da je smanjenje broja kašnjenja povezano sa uvođenjem karte od 9 evra“, rekao je Šefer.

U okviru mera za rasterećenje građana od naglog povećanja cena energenata, nemačka vlada je u junu uvela mesečnu kartu za javni prevoz na tri meseca koja košta 9 evra i važi u celoj Nemačkoj za sva sredstva lokalnog prevoza i neograničen broj putovanja.

Istovremeno, subvencionisana je i cena goriva, što, međutim, nije dovelo do osetnijeg pada cena naftnih derivata. Nemačke vlasti trenutno razmatraju u kom obliku bi podstakle korišćenje javnog prevoza posle avgusta, kada ističe tromesečna faza karte od 9 evra.

Do sredine jula prodato je preko 30 miliona mesečnih karata po sniženoj ceni. Ova mera izazvala je i brojne kritike zbog pretrpanih vozova, koji zbog haotičnih situacija delimično nisu napuštali stanice.

Mnogi koji idu na posao javnim prevozom najavili su da će, dok ne istekne ova mera i ne bude smanjen broj putnika, koristiti privatne automobile. Udruženja korisnika vozova istakla su da je tri milijarde evra, koliko je koštalo subvencionisanje karata, moglo da se potroši na modernizaciju železničke mreže.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track