OTKRIVEN TRAMPOV PAKLENI PLAN AKO SE VRATI NA VLAST: Najmanje 50.000 Amerikanaca će ga voleti mnogo manje!
Foto: AP

mediji

OTKRIVEN TRAMPOV PAKLENI PLAN AKO SE VRATI NA VLAST: Najmanje 50.000 Amerikanaca će ga voleti mnogo manje!

Planeta -

Potencijalni povratak bivšeg predsednika Donalda Trampa u Ovalnu kancelariju uključiće napor da se očisti neodgovorna administrativna država koja stvara i usmerava ogromnu količinu krajnje levičarske politike u saveznoj vladi, detaljno je u izveštaju Akiosa u petak.

Ako bude ponovo izabran 2024., Tramp planira da otpusti oko 50.000 administrativnih državnih službenika kako bi obuzdao neizabrane tehnokrate u agencijama savezne vlade koje imaju veliki uticaj na politike koje utiču na američke radnike, navodi se u izdanju.

„Uticaj bi mogao da prevaziđe tipične konzervativne ciljeve kao što su Agencija za zaštitu životne sredine i Poreska služba“, objašnjava se u izveštaju. „Trampovi saveznici rade na planovima koji bi potencijalno skinuli slojeve u Ministarstvu pravde — uključujući FBI, i posegnuli u nacionalnu bezbednost, obaveštajne službe, Stejt department i Pentagon, kažu izvori bliski bivšem predsedniku.

Donald Tramp
foto: AP/Kenneth Ferriera, Shutterstock

Termin administrativna država posebno opisuje fenomen neodgovornih i neizabranih administrativnih agencija koje vrše moć da kreiraju i sprovode svoja sopstvena pravila.

Administrativna država koristi svoju sposobnost stvaranja pravila da suštinski uzurpira podelu vlasti između tri grane vlasti stvaranjem takozvane četvrte grane vlasti koja nije stvorena Ustavom. Skoro 2 miliona zaposlenih u saveznoj vladi u saveznim agencijama čine administrativnu državu. Tramp je administrativnu državu nazvao „močvarom“.

Pre nego što je Tramp napustio funkciju 2021. godine, potpisao je izvršnu naredbu (EO) da se službenici savezne vlade reklasificiraju u Raspored F, što bi omogućilo predsedniku da poboljša odgovornost i učinak na poslu unutar birokratskih agencija.

„Nažalost, sadašnje vladino upravljanje učinkom je neadekvatno, kao što su prepoznali i sami federalni radnici“, navodi EO. „Na primer, Anketa o principima zasluga iz 2016. otkriva da manje od četvrtine federalnih zaposlenih veruje da se njihova agencija efikasno bavi lošim radnicima.

Predsednik Džo Bajden je otkazao naredbu kada je preuzeo dužnost. Ali ako se Tramp kandiduje i pobedi 2024. godine, bivši predsednik navodno namerava da ponovo primeni EO i očisti neizabrane tehnokrate koji veštački upravljaju saveznom vladom.

„To bi efektivno uzdrmalo modernu državnu službu, izazivajući udarni talas u birokratiji“, zaključio je Aksios o uticaju EO.

Kurir.rs/Breitbart.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track