BELA KUĆA O NAORUŽAVANJU UKRAJINE: Evo kolike su šanse da Kijev dobije zapadne avione!
Foto: Shutterstock

jasno

BELA KUĆA O NAORUŽAVANJU UKRAJINE: Evo kolike su šanse da Kijev dobije zapadne avione!

Planeta -

Sjedinjene Države neće isporučivati borbene avione Ukrajini u bliskoj budućnosti, rekao je novinarima Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, pišu RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Vašington još ne razgovara o ovom pitanju.

„Ne razmišljamo o slanju borbenih aviona u Ukrajinu u bliskoj budućnosti“, prokomentarisao je portparol administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

Kirbi je precizirao da je američka strana u stalnom kontaktu sa Kijevom radi procene potreba Ukrajine za oružjem, uključujući raketne sisteme za višestruko lansiranje HIMARS (MLRS). On je dodao da SAD ostaju fokusirane na obuku i podršku ukrajinskoj vojsci u okviru snabdevanja onim vrstama naoružanja koje već dobijaju Oružane snage Ukrajine.

Načelnik štaba američkog vazduhoplovstva general Čarls Braun je 21. jula priznao da bi Zapad mogao uskoro da obezbedi Ukrajini borbene avione. Govoreći o mogućem snabdevanju Kijeva vojnim avionima, pomenuo je lovce SAD, ali i zapadnoevropske, uključujući švedski Gripen i francuski Rafale.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track