SUPRUGA NEMAČKOG KANCELARA BACILA U ĐUBRE POVERLJIVA DOKUMENTA: Skandal u Nemačkoj zbog kršenja pravila o reciklaži
Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

drama

SUPRUGA NEMAČKOG KANCELARA BACILA U ĐUBRE POVERLJIVA DOKUMENTA: Skandal u Nemačkoj zbog kršenja pravila o reciklaži

Planeta -

Supruga njemačkog kancelara Olafa Šolca, Brita Ernst više puta je bacila privatna dokumenta u smeće, prenosi magazin Špigl.

Ne samo da su ta dokumenta bila pomešana sa drugim otpadom, što je kršenje pravila o reciklaži, već su neka od njih bila poverljiva. Nemački medij dobio je deo smeća Šolcovih zahvaljujući komšiji para u otmenoj stambenoj zgradi u Potsdamu.

Ernst (61) je ministarka obrazovanja u saveznoj državi Brandenburg. Čini se da ima naviku da baca poverdljiva dokumenta a da ih prethodno ne provuče kroz sekač papira, piše Špigl u tekstu "Da li je ovo tajna ili može da se baci?“

Komšija Šolcovih prvi put je naišao na dokumenta u novembru prošle godine. Među papirima na podu ispred prostorije za odlaganje smeća bio je nacrt govora koji je Ernst održala nekoliko dana ranije, prenosi Raša tudej pisanje Špigla.

Magazin navodi da je dovoljno loše što porodica nemačkog lidera ne sortira svoj otpad za reciklažu u skladu sa vladinim smernicama, a Ernst naročito ne shvata ozbiljno rukovanje privatnim dokumentima.

Među papirima u koje je Špigl imao uvidu su stranice iz kalendara Ernstove, kao i odštampan mejl u kom navodi da želi da poboljša svoj konverzacijski engleski. Tu je i beleška o tome kako će se obući za dan saveznih izbora u septembru 2021.

Najnoviji dokument koji je završio u smeću je sa prošlomesečnog samita G7 u Bavarskoj. To je zbirka profila supružnika i partnera šefova država grupe, o kojima je Ernst bila zadužena da brine.

Beleška ispod fotografije Marije Kapelo, supruge italijanskog premijera Marija Dragija – koji je nedavno podneo ostavku – kaže da Wizbegava javnost“. Juko Kišida, supruga japanskog premijera, označena je kao Wsekretarka u Mazdi“.

Iako su sve ovo javne informacije, Špigl navodi da je sam dokument označen kao "poverljivi podaci – samo za službenu upotrebu“. I Šolc i Ernst je trebalo da prođu obuku za pravilno rukovanje poverljivim dokumentima, uključujući njihovo pravilno odlaganje. Ova pravila kažu da poverljiva dokumenta treba uništiti na način da njihov sadržaj bude neprepoznatljiv.

Magazin se obratio Šolcu i Ernstovoj za komentar, ali da nije dobio odgovor ni od Kancelarije ni od Ministarstva za obrazovanje, omladinu i sport Brandenburga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track