SKOČILE ISPORUKE NAFTE SA BLISKOG ISTOKA U EVROPU: Stari kontinent za sada "izbegao metak" ali situacija može brzo da se promeni
Foto: Profimedia

blumberg

SKOČILE ISPORUKE NAFTE SA BLISKOG ISTOKA U EVROPU: Stari kontinent za sada "izbegao metak" ali situacija može brzo da se promeni

Planeta -

Isporuke sirove nafte iz zemalja Bliskog istoka u Evropu porasle su za 90 odsto od januara, pošto blok odbija rusku naftu zbog sankcija, prenosi Blumberg.

Agencija navodi da je obim isporuka sa Bliskog istoka u Evropu skoro udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

Blumberg procenjuje da je u prve tri nedelje jula više od milion barela dnevno upumpavano kroz naftovod Sumed koji šalje naftu, mahom iz Saudijske Arabije, kroz Egipat u Evropu. Još 1,2 miliona, uglavnom iz Iraka, došlo je preko Sueckog kanala.

Novinari Blumberga procenjuju da je to 90 odsto više od onoga što je Evropa dobila iz regiona u januaru, poslednjeg meseca pre početka rata u Ukrajini, nakon koje su ubrzo usledile sankcije EU Moskvi, uključujući isporuku ruske energije.

Početkom juna EU je uvela još jednu rundu sankcija, uključujući delimični embargo na rusku naftu – zabranu isporuka morem.

Kao odgovor, Moskva je ponudila popust na naftu, koji su brzo iskoristile Indija i Kina. Obe zemlje su povećale kupovinu u poslednjih nekoliko meseci, piše Raša tudej.

Iako je Evropa možda pronašla zamenu za rusku naftu na Bliskom istoku, analitičari Blumberga upozoravaju na posledice sa kojima se može suočiti nakon što embargo na naftu stupi na snagu do kraja godine.

Deo embarga je i zabrana osiguranja isporuka ruske nafte kupcima širom sveta, što bi moglo da postane problem za ukupne isporuke nafte i pojača konkurenciju za snabdevanje sa Bliskog istoka, piše Blumberg.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track